Tijd om dat lichtplan nieuw leven in te blazen


NLdordrechtToch maar weer een column over licht in de nachtelijke binnenstad, al is het alleen al omdat we ons momenteel in de donkere dagen voor Kerst bevinden. Afgelopen maandag schreef ik hier al over, naar aanleiding van een brief die de PvdA in Dordrecht, vorige week, aan het college van b&w stuurde. De oppositiepartij raakt hiermee kennelijk een gevoelige plek, want er wordt behoorlijk fanatiek op die ‘lichtbrief’ en op mijn column hierover gereageerd. Ik schreef dat het mij persoonlijk ook al was opgevallen dat de stad er ’s avonds en ’s nachts al een tijdje nogal duister bij ligt. Ik heb het dan niet alleen over de verlichting in het algemeen, die op sommige plekken toch écht te wensen over laat, maar ook over de nogal schamele feestverlichting in deze decembermaand, alsmede over de ‘uitlichting’ van gemeentelijke monumenten en bruggetjes in de Voorstraahaven. Dordts mooiste pandjes en plekjes werden, een jaar of wat geleden, kleurrijk in de schijnwerpers gezet, waarbij de afdeling monumentenzorg van de gemeente zich liet adviseren door de (in die branche) vermaarde Franse lichtontwerper Vincent Laganier. Veel van zijn adviezen zijn destijds overgenomen en dus werden mooie Dordtse hoekjes, huisjes en ‘gaatjes’ in de nachtelijke uren in kleurrijk licht gezet. Dat was best mooi om te zien… misschien hier en daar een beetje té ‘arty farty’ en subtiel, maar het was in ieder geval beter dan helemaal niets. Vandaag de dag is daar weinig van overgebleven. Na een nachtelijk rondje met Blafmans moet ik constateren dat veel van die uitgelichte monumentjes inmiddels weer gewoon in het donker staan. Van de Grote Kerk, die ook prettig was uitgelicht (door ‘lichtkunstenares’ Christa van Zanten) zijn ’s nachts alleen nog maar de wijzerplaten op de toren te zien.
Nu kan ik natuurlijk iets gemist hebben en waren die ‘lichtavontuurtjes’ niets meer dan experimentjes, maar mocht dát het geval zijn, dan is het nu toch echt de hoogste tijd om dat lichtplan uit 2008 nieuw leven in te blazen. Dat hoeft met de huidige technische mogelijkheden (led) ook helemaal geen dure en energieslurpende kwestie te zijn.

Foto: Zó zou Dordt uitgelicht kunnen zijn. Overigens weet ik niet wie deze foto gemaakt heeft. Ik heb gezocht, maar kon de fotograaf niet vinden. Mocht deze zich melden dan zal ik alsnog toestemming vragen voor publicatie en dus het copyright in acht nemen. Intussen kon ik hem niet laten liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s