Een koopzondag is ‘just another’ koopzaterdag


betaaldparkeren‘Een mens lijdt dikwijls nog het meest door het lijden dat hij vreest.’ Als ingelijst borduurseltje hing die levenswijsheid in de keuken van mijn oma en ongetwijfeld ben ik niet de enige die hem nog wel eens oprakelt bij geweeklaag over wat misschien wel kan komen. Nooit gedacht dat ik dat tegeltekstje nog eens zou aanhalen in een column over betaald parkeren op zondag.
In de krant van gisteren spraken een horecaondernemer en de afdelingsvoorzitter van Koninkljke Horeca Nederland hun vrees uit voor omzetverlies als gevolg van het invoeren hiervan, hetgeen met ingang van het nieuwe jaar gaat gebeuren. Pas over een maand of wat valt vast te stellen of die vrees al dan niet gegrond is, maar ik durf alvast te voorspelen dat het  wel mee zal vallen. Mij doet het allemaal denken aan de beginjaren tachtig toen betaald parkeren in deze stad werd ingevoerd en ook de komst van die pollers, nu alweer ruim dertien jaar geleden schoot door mijn hoofd. Ook toen schreeuwden horeca en middenstand moord en brand terwijl er volgens mij in deze stad nog nooit een winkel, café of restaurant aantoonbaar ‘gesneuveld’ is als gevolg van parkeermeters of pollers. Ja, er zullen vast wel ondernemers zijn die volmondig het tegendeel beweren, maar bij nadere bestudering kom je dan meestal tot de ontdekking dat er andere ‘ziekteverschijnselen’ aan hun verscheiden ten grondslag lagen. Los van de crisis, waaronder dit land de afgelopen jaren gebukt ging, waren er immers ook veel winkeliers en horecabonzen die simpelweg niet meekonden met de tijdgeest, want ‘ijzerenheinig’ hielden ze vast aan vooroorlogse openingstijden en ook deden ze nét alsof er helemaal geen internet bestond. Een koopzondag (en die wilden we toch zo graag?) is volgens mij niks anders dan ‘just another’ koopzaterdag en om de parkeerdruk in de binnenstad een beetje te dempen lijkt het me niet meer dan logisch dat het winkelend publiek, dat er voor kiest om met de auto te komen, daar dan ook iets voor over heeft. Trouwens, parkeren in de binnenstad is, ten opzichte van heel veel andere steden, niet eens bepaald duur in Dordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s