Kunst is vaak de sjaak in stad en streek


aanstoot
Afgelopen maandag vernielde iemand met stenen een kunstwerk in het stadskantoor waarop koning Willem-Alexander ons vriendelijk toelacht. Een boze republikein, riep men aanvankelijk, maar dat zou dan toch echt te veel eer voor de dader zijn, aangezien de meeste republikeinen die ik ken geen vandalen, maar gewoon vriendelijke en verstandige mensen zijn, die simpelweg een andere staatsvorm prefereren. Laten we het maar op ‘boos mens’ houden.
Om uiteenlopende redenen is kunst wel vaker de sjaak in onze regio… in het Gorcumse Beatrixziekenhuis bijvoorbeeld werd een kunstwerk van Izak Boom (een panorama van de Alblasserwaard) verwijderd omdat een paar bezoekers geklaagd hadden over het feit dat er op dit schilderij, getiteld ‘Het beloofde Land,’ ergens héél klein in een hoekje, twee neukende mensen staan afgebeeld. Eerder al werd dit werk beklad met paarse verf uit een spuitbus, want in Gods eigen polder wórdt immers niet geneukt. Ik heb het nog even nagevraagd, maar in de kraamkamer van ‘het Beatrix’ blijken alle baby’s onbevlekt ontvangen te zijn.Vorig jaar werd een kunstwerk van Dirk Hardy uit het gemeentehuis van Binnenmaas weggehaald omdat Adolf Hitler er op was afgebeeld. Dat werd, zo besloot althans een wethouder (die kennelijk graag voor anderen denkt) door de burgers als al té shockerend ervaren. Een malle beslissing, want het schilderij was zeker geen verheerlijking van Hitler… integendeel, het stelde die verheerlijking nou juist aan de kaak. En héél gek, een afbeelding van Jozef Stalin (verantwoordelijk voor ongeveer 43 miljoen doden) mocht wél in het gemeentehuis blijven hangen. Dan herinner ik me nog dat kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Ram Katzir (twee reusachtige marmeren eieren), dat een jaar of zes geleden met teer beklad werd, die drie onthoofde beelden op de rotonde aan de Zwijndrechtse Koninginneweg in 2006 en natuurlijk die psychopaat die in 1989 zes zeventiende eeuwse schilderijen in het Dordrechts Museum met een mes aan flarden sneed.
Dat alles van waarde weerloos is schreef Lucebert al, dus laat ik het maar houden op: afblijven met je poten, beste vandalen, verongelijkten, cencuristen, wil-opleggers en zedenprekers. Ars Longa Vita Brevis. Wat dát betekent zoek je zelf maar op.

Afbeelding: het ‘aanstootgevende’ deel van het werk ‘Het Beloofde Land’ van Izak Boom (boven). Hieronder het volledige werk.

Boom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s