Gewoon vasthouden… dat kerstgevoel


dickens-santahat1bIk moest twee keer kijken, maar het is toch écht Henk met dat belachelijke kerstmutsje op. Zijn rollator is versierd met knipperende kerstlampjes, hetgeen op deze zaterdagavondse Kerstmarkt behoorlijk de aandacht trekt. ,,Joh, ik kon die dingen gewoon niet laten liggen voor die paar euro,’’ vertelt de oud leraar Engels me, als ik, tegen de slenterstroom in, ter begroeting op hem ben afgelopen.
,,De stalhouder heeft me geholpen om die dingen aan mijn rollator vast te sjorren en nu hoor ik er helemaal bij. Een paar minuten geleden had ik, dankzij die lampjes, zelfs sjans met een jongedame van 70. We hebben samen een glühweintje gedronken en afgesproken om dat morgenavond nog een keer te doen, maar dán bij mij thuis.’’
Henk is nog eens een jaar of 15 ouder dan zijn ‘jongedame,’ maar los van zijn looprekje op wielen, komt hij nog jeugdig over en heeft hij nog altijd buitengewoon veel belangstelling voor, wat hij ‘the opposite gender’ noemt. Al zijn hele leven woont hij in de binnenstad (vroeger in een statig herenhuis aan de Wijnstraat, tegenwoordig in een appartement even verderop) en nooit slaat hij een evenement over; hij zoekt naar mooie edities van A Christmas Carol op de boekenmarkt, staat tijdens Big Rivers vooraan bij de leukste bandjes en is dol op de Dordtse Kerstmarkt. Trouwen deed hij nooit en kinderen heeft hij ook niet, want Henk woont, naar eigen zeggen, liever samen met zijn boeken. ,,Ach weet je… met z’n tweeën aan tafel is nu eenmaal leuker dan in je eentje op de bank. Maar aan het eind van de avond bestel ik altijd een taxi en worden de dames op mijn kosten weer netjes thuis voor de deur afgezet. Ik vraag de chauffeur dan of hij wil wachten tot mijn gasten daadwerkelijk binnen zijn, zegt Henk, die, zoals de Britten dat zo mooi zeggen ’every inch a gentleman’ is.
Bij ons afscheid zegt hij: ,,Honour Christmas in your heart, and try to keep it all the year.’’
Ik beloof het hem. De Dordtse reïncarnatie van Charles Dickens spreek je nu eenmaal niet tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s