Wie haalt Papendrecht uit de pauzestand?


BruinOpper-erwtenpeller Kees de Bruin zet er in oktober een punt achter en volgens mij is dat een goede zaak voor zowel Papendrecht als voor deze burgemeester zelf. Nu wil ik niet beweren dat De Bruin een slechte eerste burger van zijn gemeente was… Wim Kan zou hem vermoedelijk als ‘een bekwame man’ betitelen… maar het is, na 15 jaar, nu toch echt wel tijd voor een dosis bestuurlijke vernieuwing en een fris windje aan de overkant van de Beneden Merwede.
Ooit bestempelde ik De Bruin, vanaf deze plek, als ‘foutloos,’maar tegelijkertijd ook als een tikkie kleurloos. Al sinds zijn komst naar Papendrecht, kort na de eeuwwisseling, doet de man keurig waarvoor hij is ingehuurd: hij zit raadsvergaderingen voor, knipt zich manhaftig door lintjes heen, zingt in november de goedheiligman toe en prikt altijd weer even enthousiast een gebaksvorkje mee met lokale eeuwelingen, diamanten bruidsparen en andere jubilarissen. Niks mis mee zou je zeggen… Papendrecht is een rustig en prettig dorp met bescheiden ambities, waar De Bruin keurig de kleur van het overwegend beige behang heeft aangenomen. Happy Papendrecht, zou je denken, met zo’n behoudende, niet-aanstoot-gevende, vriendelijke, onberispelijke, jawel, klassieke Swiebertje-burgervader. Toch was van echte wederzijdse liefde tussen dorp en dorpshoofd de laatste jaren weinig sprake meer. Twee jaar geleden bleek dat maar liefst één derde van de gemeenteraad helemaal niet stond te springen toen De Bruin de wens uitsprak voor wederom een ambtsperiode (zijn derde dus) in Papendrecht. De lokale politiek zal er dan ook niet bepaald rouwig om zijn dat hij het, straks in oktober, als hij 65 wordt, voor gezien houdt.
Papendrecht is op dit moment het V&D van de Drechtstedengemeentes, want hoognodig aan een doorstart toe. Binnen dat samenwerkingsverband wekt het dorp aan de rivier nog vaak de indruk niet helemaal te kunnen meekomen op het steeds breder en dynamischer wordende speelveld. Verder functioneert de gemeenteraad er moeizaam, is de sfeer in de raadszaal er soms om te snijden en loopt het college er opzichtig op eieren. Tijd dus voor een bestuurlijk ‘vernieuwer’ die Pape City, door het simpelweg indrukken van de ‘play’-knop,  uit de pauzestand kan halen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s