Lekker anoniem je gal spuwen in Alblasserdam


alb3

Ze noemen zich Kim Yong Un, Joop de Poop of Jaap Schaap en ze hebben over alles wat er in of rond Alblasserdam gebeurt een mening. Die meningen zijn niet altijd even verheffend en vaak behoorlijk ongenuanceerd: ‘Boeven moet je stenigen of vierendelen’ en ‘smerige homo’s moeten snel naar de kerk om te genezen.’ De ‘arena’ is een lokale website, waarop zo’n beetje dag en nacht, gezemeld, geplaagd of gegrapt wordt over zaken als carbidscheten, baggerwerkzaamheden, verkeerssituaties, ongelukken, branden en lokale bestuurders. Zo heel af en toe zijn de reacties op die dorps-sites hartverwarmend (een diamanten bruidspaar ontvangt tientallen felicitaties en een slachtoffer van een misdrijf krijgt veel bijval) maar niet zelden zijn ze uitermate racistisch en beledigend. Zo hebben veel reacties op nieuwsberichten waarin het woordje asielzoekers valt een hoog eigen-volk-eerst’-gehalte, worden asielzoekers steevast gelukszoekers genoemd en worden oostblokwerknemers (bij IHC bijvoobeeld) overwegend aangeduid als aartsluie baantjesafpakkers. Toch heeft een kwartiertje digitaal dijkdorp-bladeren ook amusante kanten. Over een keukenbrandje, als gevolg van een ontplofte kip in een oven, schrijft bijvoorbeeld iemand: ‘Die plofkip moet een euroknaller geweest zijn.’
Grappig is ook dat de anonieme ‘reag(l)uurders’ stiekempjes wel érg nieuwsgierig naar elkaars ware identiteit zijn en dus bestoken ze elkaar voortdurend met vraagjes, waarvan het mogelijke antwoord daarover iets zou kunnen prijs geven: kocht jij niet laatst bij die en die winkel dat en dat telefoontje? Niet zelden ontaardt de een of andere discussie in ordinair geruzie. Zo vindt ene Botje Jip de Pip niet aardig en ze stelt voor om hem tijdens het carbidschieten met z’n vette achterwerk in een melkbus te persen: ‘En dán afschieten, da’s pas vette humor.’
De Alblasserdamse burgemeester Paans ergert zich mateloos aan het feit dat zoveel mensen voortdurend op lokale websites onder een schuilnaam hun gal spuwen. Het is juist die anonimiteit, zo vindt Paans, die ongenuanceerdheid opwekt. In zijn Nieuwjaarstoespraak liet hij weten zijn dagelijkse lunchuurtje ‘open te stellen’ om met die anonieme ‘reageerders’ in gesprek te gaan. ,,Wat mij betreft telt iedere mening, maar die mening moet dan wél een gezicht hebben,’’ aldus Paans.
Wijze woorden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s