Dóet de gemeente eens wat, is het óók niet goed…


pop upEen Voorstraat-winkelier, die kennelijk liever niet met naam en toenaam genoemd wil worden, dreigt Dordrecht voor de rechter te slepen. Waarom? Omdat de gemeente oneigenlijke concurrentie in de hand zou werken door zogeheten pop-up stores te subsidiëren. Da’s een interessante kwestie, maar waarom dat nou in hemelsnaam anoniem moet begrijp ik niet. Ligt het dan allemaal zó gevoelig? Is de winkelier in kwestie bang dat zijn of haar ruiten worden ingegooid? We hebben het hier toch niet over een zaak van leven of dood, maar toch gewoon over een interessante principekwestie?
Zoals ik het nu begrijp, draait het allemaal om het volgende: de Voorstraat staat voor een aanzienlijk deel leeg en dat is geen porem. Hoe dat komt? Tja, dat ligt gecompliceerd want dat heeft met héél veel factoren te maken. Mijn boerenverstand zegt het volgende. A. de crisis. Goed, die is zo’n beetje voorbij hoor ik overal, al voel ik dat nog niet echt aan mijn portemonnee. B. Onbuigzame huurbazen: die te veel geld voor hun pandjes vragen en leegstand soms belastingtechnisch aantrekkelijker vinden dan prijsverlaging. C. Niet al te flexibele winkeliers (daar zijn er gelukkig steeds minder van) die nog altijd denken dat het 1980 is en kennelijk ook nog niet door hebben dat het overgrote deel van de wereld tegenwoordig liever winkelt via (D) het wereldwijde web en dat de consument (E) van vandaag al lang geen boodschap meer heeft aan klassieke winkeltijden. Die consument (fun)shopt namelijk wanneer het hem of haar uitkomt. Dan is er nog (F) de gemeente, die volgens mij te lang achterover heeft zitten leunen terwijl de ‘winkelwereld’ aan het veranderen was. Gooi dáár dan nog een snuifje (G) vergrijzing en een vleugje (H) gestegen parkeerkosten bij, dan weet je alles. Dat de gemeente nu probeert een negatieve spiraal te doorbreken door jonge avonturiers met een klein beetje financiële hulp tegemoet te komen, lijkt mij nou juist wel een aardig idee. Ik hoop dan ook van harte dat die aangekondigde rechtszaak wordt doorgezet, want eerlijk gezegd ben ik reuze benieuwd naar de visie van de rechter op deze kwestie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s