Tijd voor een nachtelijke ‘stappersboot’


Nightboat2Een loop- en fietstunnel met een ondergrondse splitsing richting Papendrecht en Zwijndrecht onder de Oude Maas en de Beneden Merwede… geen idee wat zoiets moet kosten. Ongetwijfeld vele miljoenen en dat geld is, zeker in deze tijd, vast wel voor betere dingen te gebruiken. Maar ja, een mens mag dromen toch? Ooit pakte ik met de auto per ongeluk een verkeerde afslag bij Antwerpen en ik kwam uit bij wat ze in de Sinjorenstad ‘De Linkeroever’ noemen. Het was eigenlijk best wel een aangenaam toeval dat ik mijn auto, aan de andere kant van de Schelde, tegen een relatief laag uurbedrag, kon parkeren om vervolgens te voet koers te zetten richting het Antwerpse stadshart. Hoe? Via de 572 meter lange looptunnel, die ik inmiddels alweer jaren ken en gebruik, maar waarvan ik tot aan die dag (ergens rond de eeuwwisseling) nog nooit gehoord had. Dat is vast héél dom van me, want die Sint-Annatunnel, met z’n fraaie houten roltrappen, ligt er al sinds 1933 en je mag er zelfs, zij het stapvoets, fietsend doorheen. Het is daar ’s nachts dan ook een drukte van jewelste, want ‘stappers’ voelen zich veilig in deze goed bewaakte oeververbinding met art deco-uitstraling.
Morgenavond (nota bene op de Waterbus aan de Merwekade) vindt er een, door de PvdA georganiseerd, debat plaats over de mogelijke invoering van een nachtboot tussen Dordt en haar ‘overburen.’ Nu wil ik niet op de zaken vooruit lopen, maar ik verwacht dat de uitkomst zal zijn dat er in de drie gemeenten best wel behoefte is aan een nachtelijke oeververbinding. Zou daar dan véél gebruik van gemaakt worden? Tja, die vraag is moeilijk te beantwoorden, al kan ik me goed voorstellen dat het voor bewoners van Zwijndrecht en Papendrecht best interessant is om, na een avondje Dordt (kroeg, bioscoop, theater, etentje) niet helemaal te hoeven omrijden: geen gedoe meer met auto’s, geen nachtfietserij meer en niemand hoeft ‘de Bob’ te zijn.
De tunnel zal wel een droom blijven, maar een bootverbinding… als het aan mij ligt, tot een uurtje of vier, vijf ’s nachts op de hele uren… moet toch haalbaar zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s