Izabela


ZB1‘Welkom in de grote wereld en de grote stad’ luidde de reactie van de woordvoerder van de burgemeester, naar aanleiding van een tragisch sterfgeval onder de Zwijndrechtse brug. Izabela, een Poolse, aan alcohol verslaafde vrouw van 42 jaar met psychische problemen, blies daar een week geleden haar laatste adem uit en bovengenoemde ‘gemeentelijke’ reactie zóu je kunnen vertalen met: ‘Shit happens.’
En nee, da’s geen sneer richting Brok’s woordvoerder Christien ter Linde, want hoe hard haar woorden ook bij me binnen kwamen… volgens mij kwam het meedogenlozer over dan zij het bedoelde… feitelijk heeft zij gewoon gelijk. We leven nu eenmaal in een niets en niemand ontziende eigen-schuld-dikke-bult-samenleving en in zo’n samenleving vallen er (ja, óók in Dordt) zo nu en dan slachtoffers. In een stad met bijna 119.000 inwoners wordt er ook wel eens iemand doodgeschoten, doodgestoken, doodgereden of, om wat voor reden dan ook, dood gevonden. Shit happens, vertel mij wat… ik sjok hier al tientallen jaren rond als journalist en heb al heel wat ‘doodsberichten’ in krantenkolommen gehesen.
En toch wil ik me niet neerleggen bij ‘shit happens,’ ook al is dat een waarheid als een koe. Izabela, die ik niet eens persoonlijk kende, krijg ik simpelweg niet meer uit mijn hoofd. Ik zal wel een watje zijn, maar ik kán en wil niet accepteren dat er, in mijn stad, onder die mooie brug, of waar dan ook, medemensen liggen te creperen. Ik sprak de afgelopen week met wat Poolse zwervers over Izabela, simpelweg omdat ik behoefte heb aan een ziel en een gezicht bij deze bittere statistiek. ‘Zij was een mooie vrouw met lieve ogen en een zacht karakter, maar ook iemand met een wankele gezondheid en een groot alcoholprobleem,’ vertelde één van hen me, met overslaande stem. Met een zakdoek droogde hij een traan en met een halve liter zwaar bier spoelde hij een snik weg. Het lot van Izabela kan morgen ook deze man treffen, want ik weet dat hij zwak en ziek is, ik weet dat hij alcoholist is en ik weet dat ook hij vannacht onder diezelfde brug slaapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s