Cursus


crDe eerste van drie cursusavonden ‘gemeenteraadswerk’ vond afgelopen donderdagavond plaats in het Dordtse stadhuis, met als één van de docenten onze eigen burgemeester Arno Brok.
Is dat nodig, zo’n cursus? Mwoah… niet écht, maar wel een mooie mogelijkheid, volgens mij, al is het alleen maar om de belangstelling van Dordtenaren voor de lokale politiek een impuls te geven. Ik vermoed dat de gehoopte ‘bijvangst’ ook verjonging zal zijn, want met alle respect voor de (in mijn ogen momenteel behoorlijk functionerende Dordtse raad) de gemiddelde leeftijd is er een tikkie aan de hoge kant. Ik heb het voor Dordt niet apart uitgerekend, maar ik weet dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden landelijk op ongeveer 52 jaar ligt en de Dordtse raad zal daar ongetwijfeld niet veel van afwijken. Als aanvulling op de ongetwijfeld zeer politiek correcte leerstof krijgt u van mij alvast 7 tips die u niet in het cursusmateriaal zult aantreffen:
1. Wordt nooit écht boos. U verliest dan uw scherpte, uw decorum en uw pantser. Oprechte boosheid dient altijd zorgvuldig geacteerd te worden. Daar zijn aparte cursussen voor bij ToBe. 2. Ga op tijd plassen… dus niet vooraf of tijdens de pauze, maar op momenten dat een spreker wiens (of wier) woorden u niet welgevallig zijn aan het woord is. 3. Bij onvoorziene gebeurtenissen in uw stad (bejaarden die een magnetronmaaltijd missen, sterfgevallen onder de Zwijndrechtse brug en loszittende tegeltjes) trek dan altijd een ‘ik-had-er-al-voor-gewaarschuwd-gezicht’ en spreek de woorden ‘zorgelijke ontwikkeling’ uit. Dit ongeacht of uw partij mede verantwoordelijk is voor de ontstane situatie. 4. Kuch, zucht, slurp uw koffie en consumeer uw koekjes luidruchtig, maar louter op strategisch gekozen momenten, bijvoorbeeld als een immer langdradig raadslid een reeds openstaande deur open trapt of een mier penetreert. 5. Gebruik altijd suiker in uw koffie: roerende en tikkende lepeltjes maken veel lawaai (zie punt 4). 6. Kom iets te laat binnen, bepakt met veel tassen en dossiers, want u heeft, in tegenstelling tot veel andere raadsleden, wél een baan en dat moet er even ingewreven worden. 7. Wees lief voor de pers: er was misschien wel Champions League voetbal op de buis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s