Bladerunner


bladeBij het ‘sjoggen’ kom ik hem tegen. Wacht… dat moet ik anders formuleren: hij haalt me met speels gemak in, hetgeen best wel een tikkie vernederend aanvoelt, want Sjaak is half ‘bladerunner’ als gevolg van een zware motorcrash, nu alweer ruim twintig jaar geleden. Dat ongeluk kostte hem een been.
We nemen plaats onder het zitje met afdak aan de Wantijdijk. ,,Hoe is dat nou, lopen met zo’n Star Wars-ding?’’ vraag ik hem. Sjaak moet lachen om mijn vraag: ,,Geen flauw idee, want toen ik nog twee benen had liep ik eigenlijk nooit hard, dus ik kan het nergens mee vergelijken. Maar zonder gekheid… het was wél even wennen ten opzichte van mijn gewone kunstbeen. Dit peperdure ding trek ik alleen maar aan als ik ga sporten.’’
Ooit leerde ik Sjaak kennen toen hij revalideerde in Rijndam. Ik was daar een hele week lang in verband met een brochure die ik in opdracht van het Rotterdamse revalidatiecentrum schreef. Hij ‘logeerde’ daar een paar maanden om weer een beetje mens te worden, na dat heftige ongeluk in Luxemburg, dat hij ternauwernood overleefde. In Rijndam zat hij, als gevolg van de noodgedwongen amputatie van zijn rechterbeen, in een rolstoel, in afwachting van een prothese op maat waarmee hij, zo verzekerde hij me destijds, ooit weer zou lopen als nooit tevoren. Een week lang leidde hij me rond en bracht me in contact met artsen, verpleegkundigen en opvallend openhartige en optimistische ‘mede-bewoners,’ hetgeen de brochure zeer ten goede kwam. ,,Dat boekwerkje heb ik trouwens altijd bewaard,’’ zegt Sjaak, nu bloedserieus. ,,Jij beschreef me daarin niet zozeer als een zielig slachtoffer, maar eerder als een soort topsporter met een toekomstbeeld voor ogen. Dat heeft me destijds zeer gestimuleerd. Die folder was als het ware een soort geboortekaartje voor me geworden… een wedergeboortekaartje ’’ Ik kijk hem aan en zeg: ,,Als ik toen geweten had dat je me later nog eens met zo’n arrogante kop zou inhalen, had ik dat nooit gedaan.’’ Sjaak schiet in de lach.
Die avond renden we samen verder… een eenbenige atleet en een ehhh… schrijfkruk met zitvlees.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s