Vincent


vincent-4-plaatjes

Er zijn plannen in de maak om Vincent van Gogh in een Dordts zonnetje te zetten en ik vind dat fantastisch. Het is de hoogste tijd dat wij eens wat meer aandacht besteden aan Vincents Dordtse periode, al is het alleen al gezien het feit dat het volgend jaar precies 140 jaar geleden is dat deze kunstenaar hier domicilie koos. Elke gemeentelijk pr-clubje waar hij ooit tegen een boompje plaste, draagt dat gretig uit, dus waarom wij niet? Trouwens, we hoeven het niet eens louter op grond van commerciële motieven te doen, want volgens mij waren Van Goghs vier Dordtse maanden óók nog eens van wezenlijk belang voor diens verdere leven en loopbaan.
Een door onkruid verborgen gedenksteen aan de Tolbrugstraat Waterzijde en een ‘opgeblazen’ kopie van een van zijn Dordtse brieven aan een muur van restaurant Post, zijn eigenlijk de enige plaatselijke ‘uitingen’ die nog aan ’s mans aanwezigheid alhier herinneren. Het huis waar hij inwoonde is helaas al decennia geleden gesneuveld door saneringsdrift. Wél bevindt zich nog een ‘Dordtse’ Van Gogh-tekening op papier (boerenvrouw met hark) in de collectie van het Dordrechts Museum, al ligt die, gezien de kwetsbaarheid er van, meestal diep verborgen in een klimaatbestendige lade.
In januari 1877 arriveerde de 24-jarige Van Gogh in Dordt. Aan zijn baantje in een plaatselijke boekhandel beleefde hij nauwelijks plezier, want hij was maar met één boek écht bezig… de Bijbel. ‘Dordtenaar’ Vincent wilde het liefst dominee worden en zijn ‘drang tot scheppen’ was naar de achtergrond verdwenen. Hij schilderde niet, maar schreef hier vooral: zijn dertien Dordtse brieven (bewaard in een Zuid-Frans museum) verwijzen dan ook allemaal naar het geloof. Het lijkt mij prachtig als de mooiste passages daaruit, uitvergroot op muren in deze stad, straks voor iedereen te zien zijn. En waarom niet, in januari volgend jaar, alle Van Gogh-films die ooit gemaakt zijn vertonen in onze bioscopen?Ik heb het maar vast gezegd… wie ook wil meedenken over eventuele Van Gogh-activiteiten kan op woensdagavond 12 oktober, vanaf half acht, terecht in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt. Wél even vooraf aanmelden.

Afbeelding (met de klok mee): Een zelfportret van de schilder, de gedenksteen aan de Tolbrugstraat Waterzijde, de tekening uit de collectie van het Dordrechts Museum en de brief aan de muur van restaurant Post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s