Bleekneusje


kangoeroemuisIn de categorie ‘mooiste dierenportretten ooit’ hebben de Stier van Potter (in het Mauritshuis) en de Eend van Cuyp in het Dordrechts Museum er een geduchte concurrent bij. Het is de Bleke Kangoeroemuis van Aert Schouman en ik had het portretje bij mijn dagelijkse column vandaag graag ingeruild voor een afbeelding van dit prachtige, in 1786 geschilderde beestje. Dat ging niet en mocht ik nu dus uw nieuwsgierigheid hebben gewekt, dan zult de ‘Dordtse’ kangoeroemuis zelf even moeten gaan zoeken op de website van het Dordrechts Museum, dat sinds vorig jaar de trotse eigenaar is van deze ‘aquareltekening op papier.’ Dát het hier een aquarel op papier betreft, maakt het werk overigens extra kwetsbaar. Nu ben ik geen kenner, maar volgens mij worden dit soort kunstwerkjes over het algemeen gedoseerd tentoongesteld omdat er verblekingsgevaar op de loer ligt als ze te lang aan licht worden blootgesteld. Voor een toch al van zichzelf bleke kangoeroemuis (microdipodops pallidus) kan dat natuurlijk funest aflopen. Volgend jaar zal het bleekneusje in ieder geval zeker te zien zijn, omdat het Dordrechts Museum dan haar 175-jarig bestaan viert. Dat jubileum wordt opgeluisterd met een groots en feestelijk overzicht van het mooiste werk van de 18de-eeuwse, in Dordrecht geboren schilder Aert Schouman, die bekend staat als een van de beste Nederlandse dierenschilders uit de geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst. Daarin zal de Kangoeroemuis, die vorig jaar met steun van de Vereniging Rembrandt is aangekocht, zeker niet ontbreken.
En dan nu het doel van mijn column: Ieder jaar vraagt de Vereniging Rembrandt kunstliefhebbers hun stem uit te brengen op de mooiste, interessantste of belangrijkste aanwinst van het voorgaande jaar die met steun van deze vereniging is aangekocht. De winnende aankoop zal volgend jaar de Rembrandtkaart, ofwel de ledenkaart van de vereniging, opsieren. Door op de Bleke Kangoeroemuis van Aert Schouman te stemmen zet u het Dordrechts Museum niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk nog eens extra ‘op de kaart.’ Zo’n wedstrijdje winnen wij, chauvinistische eilandbewoners, graag toch? Stemmen kan via de website van de vereniging Rembrandt: www.verenigingrembrandt.nl. Kunt u gelijk even kennismaken met Bleekneusje.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s