Rooie ziel


pvda_imagelargeDe PvdA in Dordt gaat een poging doen om Zara en Starbucks naar Dordrecht te halen en dat vind ik, uit de grond van mijn hart, onbegrijpelijk. Zoiets verwacht je namelijk helemaal niet van de PvdA, maar eerder van een lokale belangenclub als Beter voor Dordt of van een ‘leve-de-vrije-markt-partij’ als de VVD. Of denk ik nou te ouderwets… te rechts-linkserig?
Ach, van de ‘dolende’ PvdA anno 2016 mag, of beter gezegd, móet je dit misschien juist wél verwachten. De partij is immers ‘t knuffelkoetje van de liberalen geworden in dit mij al te pragmatische en soms zelfs rücksichtslos opererende kabinet. Van het ‘samen-staan-we-sterk-credo’ en het ‘nivelleren-doet-begeren-idealisme’ van weleer is weinig meer over… nou ja, hooguit lokaal misschien nog een beetje (Cor van Verk kent vast ‘De Internationale’ uit zijn hoofd), maar landelijk gezien is het rood de laatste jaren wel erg flets geworden.
Ik vind het op z’n minst naïef, maar vooral toch bedenkelijk van de PvdA om te denken dat, met het binnenslepen van een fast fashion-keten en een koffiegigant, een stad als Dordrecht uit het middenstand-slop getrokken zou kunnen worden. Begrijp me goed… ik ben persoonlijk niet tegen de komst van een Zara en een Starbucks, maar van de PvdA mag je toch iets méér verwachten dan wat onbeschaamd geflirt richting een Spaanse mega-fashion-retailer, die een reputatie heeft als structureel schender van arbeidsrechten. Zara kwam bijvoorbeeld vorig jaar nog in opspraak wegens slavernij en kinderarbeid in Argentinië. Om nog maar te zwijgen van die Amerikaanse koffiemultinational en notoir belastingontduiker Starbucks, wiens reputatie inmiddels nog bleker is dan de opgeklopte melk (met een klein beetje koffie er in) die ze voor veel te veel geld aan yuppen proberen te slijten. Nogmaals… mij best hoor, als die zaken er komen, maar laat dat dan júist niet op instigatie van de PvdA gebeuren. Gevoelsmatig klopt dat gewoon niet. Ik weet het… de partij is momenteel behoorlijk ‘zoekende,’ maar dit sneue streven om lokale zieltjes te winnen door de eigen ziel aan de ‘duivel’ te verkopen, is de doodsteek voor de geloofwaardigheid van de lokale ‘rooien.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s