Gaybrapad


regenboogzebrapad-dordrecht-1-300x350Een niet-zebrapad werd omgeschilderd tot een net-niet-gaybrapad. Kunt u me nog volgen? Ik snap het zelf eerlijk gezegd ook nauwelijks, maar ik zal het toch proberen uit te leggen. Voor het station liggen sinds donderdag twee mislukte pogingen tot regenboog-zebrapaden. De gemeente wil hiermee aantonen een stad te zijn waar mensen van alle geaardheden welkom zijn. Op zich een mooi gebaar, waar niemand, behalve misschien een incidentele homohater die zelf nog knel zit tussen twee kastdeuren, écht tegen kan zijn. Dordt is er immers voor iedereen, hó, hé, bi, ‘trans’ of welke variant dan ook.
Er is echter één probleem: deze gaybrapaden ZIJN helemaal geen gaybrapaden want van oorsprong geen zebrapaden. Er zijn gewoon wat wegwerkers met spuitbusjes aan de slag gegaan op twee veredelde vluchtheuvels om daar in fletse kleuren iets ‘regenbogerigs’ te fröbelen. De échte zebrapaden op de Stationsweg en de Burgemeester de Raadtsingel blijven gewoon wit. De gemeente durfde het niet aan om die van kleurtjes te voorzien, want dat zou voor verwarring kunnen zorgen in het verkeer. Beetje lafhartig, want andere steden, ja óók grote-mensensteden zoals Rotterdam, Utrecht, Gent, Tel Aviv en Sydney hebben dat gewoon wél gedaan. Dit malle Dordtse compromis is een beetje een uh… mietjesoplossing. ‘Doe iets goed of doe het niet, maar doe het nooit halfslachtig’, zei m’n vader zaliger ooit en dat heb ik altijd in m’n oren geknoopt.
Zó worden we natuurlijk nooit een trotse Regenboogstad, terwijl Dordt dat streven in 2014, samen met 41 andere Nederlandse gemeenten, nog zo demonstratief onderschreef in een convenant. Een maand of wat geleden stelde ik, als reactie op het regenboog-initiatief van GroenLinks, voor om dat ding aan te leggen op het Bagijnhof. Waarom dat niet kon weet ik niet (te dure tegeltjes?), maar ik heb ook nog wel een alternatief: tover dat zebrapad op de Visbrug om tot gaybrapad. Het is daar verkeerstechnisch gezien niet al te gevaarlijk, er liggen ‘doodgewone’ baksteentjes en het is ook nog eens een prominente plek. Durf nou toch eens ballen te tonen, of klink ik nou te hetero?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s