Mobilarium


mobilariumSoms ga je iets pas missen als het er niet meer is. Waarover ik het heb? Over het Mobilarium, u weet wel, dat imposante kunstwerk met die draaiende betonbalken, dat tientallen jaren op het terrein van Drechtwerk aan de Kamerlingh Onnesweg stond. Als u nu geen flauw benul hebt wat ik bedoel, ga dan eens naar YouTube en tik Mobilarium en Dordrecht in … u komt dan een paar fraaie filmpjes van dit reusachtige ding tegen.
Nu kom ik niet dagelijks in dat zuidelijk gelegen stukje Dordt en mij was het daarom nog niet opgevallen dat het Mobilarium verdwenen is. Totdat ik een mailtje ontving van Ron de Deugd, Afdelingshoofd Productie van Drechtsteden Actief, een nog relatief nieuwe loot uit de vrijwel geheel gesnoeide boom die ooit Drechtwerk heette. Ron schreef me het volgende:
‘Tot mijn grote verbazing is afgelopen week het Mobilarium, dat al jaar en dag bij het Drechtwerk-gebouw stond, weggehaald. Navraag leerde me dat niet bekend is wat er nu met dit kunstobject gaat gebeuren. Aangezien de gemeente al een paar ton extra moest uitgeven als gevolg van het feit dat er meer asbest in het te slopen Drechtwerkpand zit dan verwacht, zou het zomaar eens kunnen dat ons Mobilarium daar nu het slachtoffer van is geworden. Nu de gemeente de grond, met alles wat er nog op staat, verkocht heeft aan het naastgelegen bedrijf B&S, vraag ik me af wie nu formeel eigenaar is van het gesloopte kunstwerk.’
De brief van De Deugd gaat nog even door, want hij wil graag weten of het Mobilarium ooit weer ergens in Dordt zal ‘herrijzen’ en mócht dat zo zijn, zo vraagt hij zich af, wat is dan een mooie plek?
In eerdere column schreef ik al over het Fonteinlandchap van Hans Petri (ook wel tietenpark of penispark genoemd) bij Refaja. Dat ding staat droog en al jarenlang te verpieteren. Ik vrees, net als Ron, dat het Mobilarium (nu ongetwijfeld in gedemonteerde staat gestald op een bedrijfsterrein of in een loods) eenzelfde lot tegemoet gaat. Reuze benieuwd hoe ‘de politiek’ hier op reageert.

Afbeelding: Met behulp van twee kranen wordt op 29 januari 1972 een nieuwe, stevigere versie van het Mobilarium van Bruno Mertens naar zijn as getild op het terrein van de Dienst Sociale Werkvoorziening aan de Rijksstraatweg. Een eerste versie kwam in juli 1970 uit het lood te hangen. (bron: beeldbank Regionaal Archief Dordrecht)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s