Armoe troef


armoede1-270x178In de supermarkt ‘hengelt’ een oude heer brutaal maar beleefd naar een trosje overrijpe bananen. ,,Die kun je écht niet meer verkopen zó.’’ De eigenaar, een charmante jongeman met oog voor zijn medemens, denkt nog geen twee seconden na en zegt: ,,Neem ze maar mee hoor… u hoeft niet te betalen.’’
Bij de drogist houdt een vrouw de rij bij de kassa op, omdat het flesje shampoo dat ze wil kopen tien cent duurder geprijsd is dan de folder ‘beloofde.’ ,,Wat een gezeik over die paar lousy centen,’’ moppert een man achter me iets te luidruchtig. Ik zwijg lafjes.
Een goeie kennis van me, nog nét geen 50 en al lang werkzoekende, vertelt me doodgemoedereerd dat hij al tien jaar niet meer naar een tandarts geweest is. ,,Dat kan ik me gewoonweg niet veroorloven.’’
Het zijn zomaar drie voorbeelden van ‘verborgen’ armoede die me van de afgelopen weken zijn bijgebleven. Nu hoeft niemand mij te wijzen op het feit dat armoede een relatief begrip is, want afgezet tegen, pak hem beet Soedan, zijn we hier natuurlijk allemaal rijk… niemand in dit land, in deze stad en in mijn buurt, komt daadwerkelijk om van de honger. Armoede is verder óók een ‘state of mind.’ Ik ken twee hoogbejaarde mensen die bijna geen cent te makken hebben, maar zich rijk voelen (en dat ook uitstralen) simpelweg omdat ze elkaar en hun gezondheid nog hebben. Maar toch… de keiharde cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau liegen er niet om: ruim tienduizend mensen in deze stad leven onder de armoedegrens. Armoe is troef in Dordt.
Volgende week maandag (niet toevallig op Wereldarmoededag) vindt in De Buitenwacht aan de Bosboom Toussaintstraat een zogeheten ‘Sociaal Offensief tegen Armoede’ plaats. Doel daarvan is om in gezamenlijkheid (instanties, inwoners en politici) te zoeken naar oplossingen om armoede in Dordt en de regio te bestrijden. De middag is er voor maatschappelijke organisaties; voor het avondprogramma  (van 17.30 tot 20.00 uur ) is iedereen van harte welkom. Die bijeenkomst verdient een zaal vol mensen… een zaal vol ‘ideeën.’ Wel graag vooraf even aanmelden via: t.wulfert@tiscali.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s