Dooddoener


dpNu wil ik geen formaldehyde, GenX, C8 of waterstoffluoride op het vuur gooien hoor, maar de ‘persverklaringen’ die ik las, nadat er (weer eens) ‘iets’ gelekt was bij DuPont hadden op mij in ieder geval niet bepaald de kalmerende uitwerking waar ze bij dit bedrijf wellicht op gehoopt hadden. ‘DuPont meldt lek nu wél meteen,’ las ik op een website. En nu? Moet ik applaudisseren? Gaan we DuPont voordragen voor een groene Nobelprijs? Sorry voor het cynisme hoor… da’s over het algemeen niet mijn stijl, maar gezien de feiten is er inmiddels wel wat méér nodig om het vertrouwen van de inwoners van Dordt en Drechtsteden weer enigszins terug te winnen. Eerst maar eens even de meest recente gebeurtenis: afgelopen maandag lekte er bij DuPont, tijdens het reinigen van een leiding, een hoeveelheid formaldehyde weg en op dinsdagochtend werd dan ook ‘meteen’ een persbericht rondgestuurd. Wat lees ik nou? Op dinsdagochtend al? Was die maandag zelf wellicht niet beter geweest of stond de voorlichter toen thuis al met zijn Tefalpannetjes te hannesen?En oh ja, niet alleen de Omgevingsdienst was op de hoogte gebracht, maar ook de omliggende gemeenten (en dát is nieuw) hadden dit keer van het bedrijf een kattebelletje gekregen. Wat zou daarin gestaan hebben? Iets van ‘Sorry… foutje… niks aan de hand?’ Toegegeven, het ging dit keer, zo bleek, om minder dan een kilo (in augustus betrof het nog 2730 kilo) en de productie werd, zo beweert het bedrijf althans, direct stilgelegd. So far, so good, dacht ik nog… totdat ik het volgende zinnetje las: ‘Volgens DuPont heeft op geen enkel moment een risico bestaan voor de gezondheid van werknemers en omwonenden.’
Wacht even… die dooddoener ken ik. Die staat namelijk in nagenoeg elk persbericht dat na welk DuPont-incident dan ook, de deur uit gaat. Het is ongetwijfeld terug te vinden in hoofdstuk 1van het evangelie van DuPont-voorlichters. Wat daar dan steevast op volgt is: ‘We werken veilig of we werken niet.’ Het is een zin zonder waarde geworden en héél gek, de laatste drie woorden er van spreken me steeds meer aan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s