Mertens


mertensHet Mobilarium gaat niet verloren en da’s mooi nieuws. Dit 26 meter hoge gevaarte, bestaande uit zes bewegende balken van staal en aluminium, dat sinds beginjaren zeventig bij de toenmalige Dienst Sociale Werkvoorziening (het latere Drechtwerk) stond, wordt op een dag weer heropgebouwd, zo verzekerde wethouder Piet Sleeking de gemeenteraad afgelopen dinsdagavond. In een eerdere column sprak ik mijn vrees uit dat dit imposante kunstwerk, na de demontage van vorige week, ergens op een bouwterrein of in een loods de vergetelheid in zou verdwijnen, maar dat gaat gelukkig dus niet gebeuren. Straks mijn suggesties voor een nieuwe plek en later wellicht, als reactie op deze column, hopelijk ook uw ideeën daarover. Eerst maar eens wat meer over de ontwerper Bruno Mertens. Zou hij misschien nog leven? Nee dus, ontdekte ik, na een ‘digitale speurtocht’ bij onder andere het Nederlands Architectuur Instituut. Architect en Kunstenaar Bruno blies namelijk in 2010, op 96-jarige leeftijd, zijn laatste adem uit aan de andere kant van de wereld. De man was, zo lees ik, overigens veel méér dan een succesvol architect en beeldend kunstenaar. Hij was óók nog eens een van de pioniers van het boeddhisme in Nederland en oprichter van Tidorp (1974), een leef- en werkgemeenschap op boeddhistische grondslag, gevestigd in caravans en zelfgebouwde hutten in een oude boomgaard bij Haamstede. Tidorp bestond twintig jaar, totdat Mertens in 1994, toen nog nét geen 80, besloot om naar Nieuw Zeeland te emigreren, waar hij zes jaar geleden gestorven is. Ook kwam ik er achter dat een model van het Dordtse Mobilarium in het Centraal Museum in Utrecht staat en tevens ontdekte ik dat een kunsthandelaar een andere miniversie van het kunstwerk onlangs nog in de verkoop had staan. Aan wie en voor welke prijs stond niet aangegeven.
En nu de vraag: waar moet dat échte Mobilarium nou straks komen te staan? Ik las dat de bedrijfsterreinen Dordtse Kil III of IV mogelijke bestemmingen zijn, maar ik hoop zelf toch op een meer prominente plek, zoals de ‘nieuwe’ Spuiboulevard (ná de beoogde metamorphose) of Stadswerven. Ik benieuwd naar úw visie daarop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s