Peil


ndpWat is er nodig om de ontwikkeling van Dordt en haar inwoners te verbeteren? Onder het motto ‘Nieuw Dordts Peil’ nodigt de gemeente alle Dordtenaren uit om mee te denken over het toekomstperspectief van deze stad en eerlijk gezegd heb ik daar wel een goed gevoel over. Als journalist, als columnist ben je (dat is inmiddels tweede natuur geworden) altijd een beetje argwanend aangaande gemeentelijke ‘Denk mee-campagnes,’ maar juist het feit dat dit initiatief raadsbreed ‘gedragen’ wordt (het is geen verhulde verkiezingscampagne) stemt mij in eerste instantie vooral hoopvol.
In mijn columns heb ik het al meermalen aangestipt: er is in de afgelopen tien jaar behoorlijk in deze stad geïnvesteerd. In Dordt is tegenwoordig zóveel meer te beleven dan in vroeger jaren en ook al zullen we nooit Hollywood aan de Merwede worden (dat moeten we ook niet willen) zie ik met eigen ogen dat het hier steeds bedrijviger en toeristischer wordt. Daar kún je schamper over doen (je kunt hier op een gemiddelde dinsdagavond nog altijd rustig een kudde olifanten uitlaten en de Voorstraat-Midden straalt Detroit uit) maar als ik even terugblader in de tijd hoef ik niet zo ver terug te gaan om een heel andere stad te kenschetsen. Dordt onderging het afgelopen decennium wel degelijk een metamorphose: het Dordrechts Museum speelt, sinds de verbouwing écht mee in de eredivisie, er zijn prachtmusea bij gekomen (Hof van Nederland, Onderwijsmuseum, Medisch museum), alsmede het Patriciërshuis, we kunnen naar twee bioscopen, we hebben een indrukwekkende Sportboulevard, ‘ons’ ziekenhuis behoort tot de besten van het land, het poppodium van Bibelot staat als een huis, Dolhuys en Merz programmeren creatieve evenementen, Door is een succesformule en het verbouwde Kunstmin kan topproducties ‘neerzetten.’ Helaas zijn het Energiehuis, delen van winkelstad Dordt, de lokale omroep en de lokale profclub nog wat grieperig, maar wie weet komt dat op een dag ook nog wel een keer goed. Vooruitlopend op de campagne opteer ik voor hogere onderwijsvormen (HBO en universitair) in Dordt, dat wel een demografische verjongingskuur kan gebruiken. Studenten brengen een stad immers tot leven.
Ook ideeën? Denk mee op www.nieuwdordtspeil.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s