Requiem


Requiem-for-the-lonely-cover002.jpgJa, ik weet het… eigenlijk moet ik mijn dagelijkse column in dit dagblad niet gebruiken om reclame te maken. En tóch ga ik het, bij wijze van uitzondering, een keertje lekker wél doen. Waarom? Simpelweg omdat ik diep onder de indruk ben ván… of misschien beter geformuleerd… vol in het hart geraakt ben dóór een internationaal befaamde bluesheld die ondertussen toch maar mooi ‘vlak om de hoek, op mijn eigen eiland’ woont.
Ik heb het over singer-songwriter en gitarist Michael de Jong, geboren in Frankrijk (1945), groot geworden in de VS, maar inmiddels alweer een jaar of 23 woonachtig in ‘good old’ Dordrecht… een stad waar hij overigens zelden optreedt. Dat gaat hij in het kader van zijn allerlaatste Europese tour, eindelijk een keertje wél doen, om precies te zijn op zondag 30 oktober in het Dolhuis, Nee, de Jong, die speelde met muzikale grootheden als Jimmy Reed, Van Morrisson, Clannad, Marianne Faithfull en Paul Weller, stopt niet definitief met optreden… hij zal zo nu en dan écht nog wel eens voor een publiek spelen, maar met zijn leven ‘on the road’ is het nu wel gedaan. Terwijl ik dit schrijf luister ik naar Michaels meest recente cd Requiem for the Lonely en geloof me, deze zwanenzang van een man die de blues niet alleen speelt maar vooral ook ‘leeft’, is geen cd voor ‘eventjes op de achtergrond.’ Michael de Jong grijpt je als het ware bij de strot en gaat diep in je ziel zitten. Zijn songs over eenzaamheid, verbroken relaties en levensherinneringen laten mij persoonlijk in ieder geval niet onberoerd. Mijn favoriete nummer van deze cd, getiteld Almost Rained Today bezorgde me (niet stoer misschien, maar wél waar) natte oogjes en een stokkende ademhaling.
Over drie weken, om precies te zijn op, woensdag 9 november, mag ik Michael de Jong interviewen in de theatertalkshow Kunstmin Live, die ik voor het tweede achtereenvolgende jaar, samen met Marjolein Meijers presenteer. Ik hoop dat u daar, óf op 30 oktober in het Dolhuis, komt luisteren en kijken naar deze, gelukkig nog levende, maar helaas in broze toestand verkerende, legende.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s