Kalender


dhkVoor een krantenman als ik is ‘ie sowieso wel handig… die historische kalender. Journalisten houden nu eenmaal van jubilea en herdenkingsmomentjes, want die lenen zich altijd zo lekker voor verhalen en analyses. Om maar eens wat te noemen: volgend jaar bestaan de Kiltunnel en de Drechttunnel 40 jaar en ziet de Papendrechtse brug Abraham. Ik voorspel alvast mooie stukken in deze krant over ‘de ontsluiting van het eiland van Dordt,’ over de ‘ouderdomsverschijnselen’ (roest en lage rugklachten) die de Papendrechtse brug begint te vertonen en over die verrekte tol die je nog altijd moet betalen om door die Kiltunnel te mogen.
Het zal u ook niet verbazen dat de Dordtse Historische Kalender is opgezet door een voormalig krantencollega, namelijk Hans Berrevoets… vandaag de dag zo’n beetje de officieuze chef herdenkingen op dit eiland. Daar mogen we hem wel dankbaar voor zijn, want er glijdt tegenwoordig geen contemplatiemomentje meer door onze vingers. Zo vergat Amsterdam in 2008 stil te staan bij het feit dat het toen precies 200 jaar de hoofdstad van Nederland was en had Groningen in datzelfde jaar even niet in de gaten dat het exact twee eeuwen geleden was dat de stad was ‘opgericht.’ Dat soort Alzheimer-light-bloopertjes blijft Dordt, dankzij die kalender, bespaard.
Is het dan erg om af en toe een ‘verjaardag’ te missen? Mwoah… je moet er natuurlijk niet in doorslaan: niet elke dominee die hier ergens tegen een paaltje geplast heeft, hoeft wat mij betreft ‘bedacht’ te worden met een plaquette of een straatnaam. Anderzijds ben ik er van overtuigd dat een stad die zich van haar geschiedenis bewust is, trotser en meer weloverwogen aan de toekomst bouwt. Daarbij komt dat ik wel van een feessie hou, dus verheug ik me in 2017 op een halve eeuw Bibelot, op honderd jaar Watertoren Dubbeldam en eveneens honderd jaar Scheepswerf De Biesbosch. Ook is het volgend jaar precies een eeuw geleden dat burgemeester en wethouders van Dordt een plan neerlegden om Zwijndrecht te annexeren. Gelukkig heb ik nog een paar maanden de tijd om te bedenken wat ik dáár nou weer van moet vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s