Flip


Machovka-black-woman-with-green-eyes.pngHet regent en dus staat Flip te roken onder een inhammetje van een voormalige meubelzaak aan het Vrieseplein. ,,Hé Flip,’’ roept hij naar me. ,,Als je nou tóch naar de Dirk gaat, neem voor mij dan ook een kratje bier mee.’’
Hij noemt mij Flip omdat ik hém Flip noem en sindsdien ‘Flippen’ we elkaar minstens één keer per week. ,,Alcoholvrij dan maar weer?’’ antwoord ik cynisch. Flip heeft duidelijk bedenktijd nodig voor een snedige repliek, maar die komt er niet. Wat wél komt is geen verrassing, omdat hij het altijd roept: ,,Geef me dán een paar eurootjes, dan ga ik het zelf wel halen.’’
,,Kun je ondersteboven lezen?, roep ik, terwijl ik mijn middelvinger naar de grond richt. ,,Lollig hoor,’’ roept Flip. ,,Spot maar met een arme dakloze.’’
Dat laatste is een leugen. Flip is namelijk allerminst dakloos, aangezien hij al jaren in een niet eens zo beroerd flatje in Krispijn woont. Daar slaapt hij, naar eigen zeggen, maar zelden omdat hij zijn woning heeft onderverhuurd aan een vrouw uit Mali. Met de opbrengsten van haar maandelijkse financiële bijdrage kan hij namelijk zijn gok- en drankzucht bekostigen. ,,Goeie oplossing toch? Zij heeft die hele flat zo’n beetje voor zichzelf, met uitzondering van één slaapkamer. Dáár mag ze niet komen, want daar slaap ik, als ik daar zin in heb. Alle buren denken dat we een stelletje zijn en dat willen we graag zo houden, want als de woningbouwvereniging en de soos er achter komen dat zij daar illegaal zit, zijn we allebei vet de Sjaak,’’ vertelde Flip me, afgelopen voorjaar iets te openhartig, in een voor hem zeldzaam nuchtere bui.’’
Als ik terugkom van de supermarkt zie ik dat Flip druk staat te delibereren met een prachtige, donkergekleurde vrouw. Dat zal Mali wel wezen, is mijn eerste gedachte.
Flip krijgt de wind van voren omdat hij, zo vang ik op, de huishoudcentjes vergokt heeft. Terwijl ik langs loop hoor ik hem nog nét zeggen: ,,Sorry schatje… het zal écht nóóit meer gebeuren.’’
Huisbaas Flip is thuis kennelijk ‘het baasje’ niet meer. Zijn snode plan is gestuit… op de liefde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s