Bedevaart


pelgrimspad1De man die me de weg vraagt is allerminst een alledaags dagjesmens. Al was het alleen maar omdat hij lopend vanuit de Pyreneeën naar Dordt gekomen is.
Beltran heet de kleine dertiger, die wonderbaarlijk goed Nederlands spreekt voor een Spanjaard. ,,Mijn vader komt uit San Sebastián, mijn moeder was Dordtse en ook al ben ik in Spanje geboren en opgegroeid, thuis sprak zij héél bewust niet alleen Spaans, maar ook Nederlands met me omdat ze vond dat ik daar later wellicht mijn voordeel mee zou kunnen doen. Daar heeft ze gelijk in gekregen, want het bedrijf waar ik eigenaar van ben, verkoopt kiezelstenen en grind uit héél Spanje aan bouwmarkten en tuincentra in Nederland en België en dus voer ik veel telefoongesprekken in het Nederlands.’’
De aanleiding voor Beltrans bezoek aan Dordt is een droevige. ,,Een jaar geleden is mijn moeder overleden. Ze heeft een lang ziekbed gehad en wilde eigenlijk nog één keer terug naar haar geboortestad. Dát is er nooit van gekomen, omdat het in de laatste maanden allemaal zo snel bergafwaarts ging. Toen ze stierf, heb ik me voorgenomen om haar geboortestad, waar ze altijd met zoveel liefde over vertelde, ooit een keer te bezoeken. Mijn bedrijf loopt, ondanks de economische malaise in Spanje, héél behoorlijk, dus kon ik het me veroorloven om voor langere tijd weg te zijn en het werk aan mijn medewerkers over te laten. Dat het een voetreis werd, heeft alles te maken met mijn verdriet. Door mijn drukke bestaan had ik nauwelijks tijd om het verlies van mijn moeder écht goed te kunnen verwerken. Tijdens deze reis, die bijna een halfjaar geduurd heeft, heb ik dat wél kunnen doen.’’
,,Te voet van Spanje naar Nederland… da’s eigenlijk een soort omgekeerde bedevaartstocht’’, zeg ik. ,,Tja, daar kun je het wel mee vergelijken’’, beaamt Beltran. ,,En waar wil je nu precies naartoe?’’ vraag ik hem. Beltran haalt een papiertje uit zijn rugzak en zegt: ,,Dat is een horecazaak die het Gekkenhuis heet… daar kwam ze altijd zo graag. Bestaat dat nog?’’
Met een kleine Spanjaard naast me wandel ik richting het Dolhuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s