Pubertijd


pubertyDordt lijdt momenteel aan het het tafellaken-servet-syndroom. Hoe dat komt? Ik denk dat het te maken heeft met die heftige ‘groespurt’ van de afgelopen tien, vijftien jaar. Tot aan de eeuwwisseling was het allemaal nog best eenvoudig: ‘we’ waren een middelgrote provinciestad met bescheiden ambities: de plaatseljke profclub draaide zonder degradatiedreiging vrolijk mee in een voetbalwereld die financieel nog overzichtelijk was, de suppoost van het Dordrechts Museum deed ’s ochtends keurig de deur open voor een handjevol niet al te veeleisende museumkaarthouders, de lokale omroep kwam altijd wel gesubsidieerd opdraven als er op een schoolpleintje weer eens wat ballonnetjes werden opgelaten voor een vers gepensioneerde juf, de bioscoop (toen nog Eurocinema geheten) trok nét genoeg Sterrenburgse knulletjes naar de Visstraat voor een zaterdagse vertoning van Rambo of Rocky 3,4 of 5, de winkels gingen ‘gewoon’ om zes uur dicht en wie te laat was had vette pech en in theater Kunstmin, toen nog gewoon schouwburg geheten, was Tineke Schouten zo’n beetje de jaarlijkse publiekstrekker en kon je in de pauze, áls je mazzel had, een bakkie chagrijnige pleur krijgen van de firma Loeve. En nu draaien we mee in de mallenmolen die ‘vaart der volkeren’ heet met alle ‘coming-of-age-problemen’ van dien. Twee bioscopen is op dit moment misschien nog nét even een halfje te veel, de FC staat stijf van de stress omdat men moet overleven met een budget dat lager is dan het bedrag dat Christiano Ronaldo voor het boodschappenwagentje van zijn ‘scharreltje van de week’ neertelt, de lokale omroep komt maar niet op eigen kracht uit de Fred Oster-modus, winkeliers die de ‘twentyfour-seven-digislag’ gemist hebben snakken naar adem, musea pakken vaker en met immer groeiend spektakel uit om in de gunst van de nu wél veeleisende dagjesmens te blijven en het theater kan zich geen ‘hassebassie-kielewassie-afspraakjes’ meer permitteren met plaatselijke orkesten en toneelverenigingen, want zalen (mét technisch personeel) kosten nu eenmaal geld en de gemeente speelt niet meer voor suikeroom. Is dat erg dan? Nee natuurlijk niet. Dordt wil graag volwassen worden en wórdt dat ook. Eerst even door die lastige pubertijd heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s