Cinemalaise


cinemaIk wil het vandaag eens met u hebben over ‘onze’ bioscopen The Movies en Kinepolis. Die maken een, laten we zeggen, wat grieperig jaar door. Dordtenaren en regiogenoten weten de weg naar de Dordtse filmtempels maar moeizaam te vinden en dat vind ik oprecht jammer. Het verbaast me ook, want enkele jaren geleden ’schreeuwde’ deze bioscooploze stad als het ware nog om een cinema en de (waargemaakte) belofte van Beter voor Dordt om dát te gaan regelen heeft deze partij destijds geen windeieren gelegd. Hoe komt het dan dat de Dordtse bioscoopzalen maar zo moeizaam vollopen? Was het de aangename zomer, die matig begon maar uiteindelijk toch nog best lang duurde? Hebben Dordtenaren in de jaren dat ze het zonder bios moesten stellen allemaal een Home Cinema gekocht? Heeft Video On Demand dan zo’n enorme vlucht genomen? Zijn twee bioscopen in een middelgrote provinciestad er wellicht één te veel en hebben de Rotterdamse Pathé’s (bij de Kuip en op het Schouwburgplein) simpelweg meer aantrekkingskracht op de Dordtse jeugd? Een alles omvattend antwoord op die vragen heb ik niet, al vermoed ik dat een combinatie van die factoren zeker aan de plaatselijke ‘cinemalaise’ ten grondslag ligt. Aan het aanbod kan het in ieder geval niet liggen: Kinepolis, gelegen achter het Energiehuis, programmeert overwegend ‘Hollywoodse’ blockbusters en doet dus wat het móet doen en The Movies in de binnenstad richt zich vooral op de wat meer ‘cinefiele’ Dordtenaar, maar schuwt ook zeker de kaskrakers niet. Ik vind overigens dat The Movies ijzersterk programmeert met veel extraatjes, zoals lady’s nights en lokale premièrefeestjes. The Movies zit altijd ‘dicht op de stad’ en ‘dicht op de actualiteit.’ Zo is er komende donderdag (in samenwerking met Amnesty International) weer een film te zien onder de noemer ‘Movies that Matter.’
Bij Kinepolis voel ik wat meer afstand: het wat saai ogende gebouw straalt te weinig ‘Hallo, ik ben een bioscoop’ uit en die paar reclame-uitingen op de gevel verwijzen naar films die alweer ‘geweest’ zijn. Qua zichtbaarheid, of beter gezegd ‘aanwezigheid,’ valt er, zeker voor Kinepolis, nog winst te behalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s