Peet


informantIk heb griep… m’n hoofd zit dicht en m’n spieren doen pijn, maar toch wil ik deze column per se schrijven. Waarom? Omdat ik het Peet beloofd heb… toen hij nog leefde. Dat was een half jaar geleden toen hij me vertelde niet lang meer te hebben. Afgelopen zaterdag bereikte mij het bericht dat deze Dordte carrièrecrimineel, 73 jaar oud en al jaren woonachtig in Zuid-Frankrijk, het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld heeft en nu moet ik mijn belofte dus waarmaken. ,,Als ik nou straks de pijp uit ben, wil jij dat dan bekend maken in je column?’ zo vroeg hij me in april. ,,Schrijf maar gewoon: Peet is dood, dan weten de mensen die mij gekend hebben wel over wie het gaat. Schrijf maar dat ik nog een mooi leven gehad heb in Frankrijk. En helaas voor jou… dat boek dat je over me wilde schrijven zal er nooit komen, aangezien ik nu écht geen tijd meer heb voor lange interviews. Geloof me… de kerst ga ik niet halen.’’
Tijdens mijn eerste periode bij dit dagblad, eind jaren tachtig, was de (nimmer gewelddadige) Peet, mijn vaste tipgever in duistere zaakjes. Een schietpartij, een overval, een grote kraak, ja, zelfs een incidentele moord… één belletje van Peet en ik zat als jeugdig verslaggever vaak snel op het juiste spoor. ,,Dat vonden wij soms dermate verdacht, dat we jou ook wel eens een weekje geschaduwd hebben,’’ zo vertelde mij later een inmiddels gepensioneerde rechercheur. Peet voorzag een bekend Dordts etablissement van uit Marokko gesmokkelde hasj en verdiende ook veel geld met het demonteren van gestolen auto’s, die hij, als losse onderdelen, verkocht in het Oostblok. Waarom hij mij jaren achtereen zo gretig tipte? Eigenbelang natuurlijk: het kwam hem immers soms goed van pas als de concurrentie even was uitgeschakeld. Met de woorden: ,,You scratch my back, I scratch yours,’’ sloot hij onze telefoongesprekjes dan ook altijd af. Terugkijkend ben ik er niet écht trots op, maar ik had het toch ook voor geen goud willen missen. Peet is niet meer. Wie hem gekend heeft krijgt de hartelijke groeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s