Korfbal


korfbalLaat ik eerst even het volgende stellen: het Europees kampioenschap in Dordrecht was fantastisch georganiseerd en het was een waar genoegen om de finale, afgelopen zondag, te mogen bijwonen. Mijn enige kritiekpuntje is dat ik, óók in de rest van de stad, graag wat meer ‘korfbalgevoel’ had willen ervaren. Waarom niet bijvoorbeeld, in de week voorafgaand aan die finale, een jeugdtoernooitje op het Statenplein georganiseerd, alsmede wat demonstratiepotjes en een soort showtje rondom het voorstellen van de deelnemende teams? Ik weet het wel, deze korfbalregio hoeft, in tegenstelling tot de rest van de wereld, al lang niet meer ‘veroverd’ te worden, maar eerlijk is eerlijk, er hing nou niet bepaald een bruisend EK-sfeertje in de stad.
Helaas was de finale eerder mooi dan spannend omdat Nederland zoveel beter was dan België, dat dan ook simpelweg (27-14) overlopen werd. Het werd dus nooit een wedstrijd, maar eerder een potje demonstratiekorfbal van een eliteploeg die er, dat kon je er gewoon van afzien, heel veel trainingsuren in gestoken had. En zo, daar moeten we gewoon eerlijk over zijn, gaat het eigenlijk al vele jaren: Nederland heerst, België doet soms een beetje mee en de rest van de wereld is, op korfbalgebied althans, ontwikkelingsgebied. Je kunt dus, als je er negatief naar wilt kijken, de stelling opwerpen dat korfbal zich, anno 2016, nog nauwelijks heeft weten te ontworstelen uit het lijstje met volkscultuur-sporten als curling, kaatsen, jai-alai en hurling. Toch ben ik er, los van enig chauvinisme, nog altijd van overtuigd dat korfbal een plek op het wereldtoneel der sporten verdient. Waarom? Tja, da’s moeilijk uit te leggen: los van het feit dat het een van de weinige sporten is waarin mannen en vrouwen op het veld daadwerkelijk gelijkwaardig zijn, biedt een korfbalwedstrijd tussen  twee ploegen die technisch, tactisch en conditioneel aan elkaar gewaagd zijn, de kijker veel spanning en amusement. Een eventuele deelname aan de Olympische spelen in 2028 (dan is het precies honderd jaar geleden dat korfbal een demonstratiesport was op de spelen in Amsterdam) zou deze sport nou nét dat publicitaire duwtje kunnen geven dat het zo verdient.

Advertenties

One comment

  1. Hallo,
    Wat een prachtige afbeelding heeft u bij dit artikel geplaatst. Kunt u mij vertellen waar u deze vandaan heeft? Ik ben namens de plaatselijke korfbalvereniging op zoek naar een afbeelding voor op de vouwwand. Alvast bedankt voor uw reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s