Hufterbunker?


skaeve-huseHufterbunkers en asocontainers. Ik weet niet wie die woorden verzonnen heeft en ze zullen ongetwijfeld lekker in een krantenkop of een ambtelijk rapportje passen, maar ik krijg er kouwe rillingen van. Hoe trap je met woorden een groep mensen die het tóch al zo stevig voor de kiezen krijgt, nog dieper de grond in?
Even de feiten: Dordrecht wil voor het einde van het jaar het daklozenkamp onder de Zwijndrechtse brug ontruimen. Voor de ongeveer tien á vijftien mensen die hier de laatste jaren zo’n beetje continu wonen zal gezocht worden naar een, en ik citeer, ‘passende oplossing.’ Overigens geldt dat niet alleen voor die ‘brugbewoners,’ want deze stad telt anno 2016 vele tientallen dak- en thuislozen voor wie er niet allemaal plek is bij het Leger des Heils of welke instelling dan ook. Dus brengen zij hun nachten door in portiekjes, scharrige slooppanden en autootjes op verlaten industriegebieden. Zo’n ‘passende oplossing’ zou kunnen zijn dat er her en der in de stad wat casco’s of containers worden neergezet. In deze ook wel skaeve huse genoemde noodgebouwen kunnen deze mensen, nog vóórdat de winter toeslaat, op z’n minst warm en droog hun nachten doorbrengen.
Nóg beter zou het zijn als dat helemaal niet nodig was, maar helaas bestaat er nu eenmaal niet voor iedereen een pasklare oplossing. Tijdelijk onderdak voor dak- en thuislozen lijkt me een prima streven, maar laten we vooral niet vergeten dat we het hier over mensen hebben die, om welke reden dan ook, in een poel van ellende terecht gekomen zijn. En hoe groot de factor ‘eigen schuld’ daarbij soms ook geweest mag zijn, dat bestempelt iemand nog niet per definitie tot hufter of aso. En nee, ik ben niet wereldvreemd en eerlijk gezegd ook niet eens een wereldverbeteraar. In mijn leven loop ik ook heus wel eens een hufterige junk of een asociale dronkenlap tegen het lijf, maar hufters en aso’s kwam en kom ik minstens zo vaak tegen in villawijken, rijtjeshuizen of op de A16.
Wie helpt me in mijn zoektocht naar een passend en vooral waardig woord voor dit soort broodnodige schuilplekken? We kunnen toch wel iets beters bedenken dan het Deense skaeve huse?

Afbeelding: Skaeve Huse in Denemarken.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s