Refaja


refaja2Wat gaat er gebeuren met het ouwe Refaja? Ik bedoel, met dat gebouw, dat inmiddels (bijna) geen ziekenhuisfunctie meer heeft. Laat me raden: het gaat uiteindelijk een keertje tegen de vlakte en de een of andere projectontwikkelaar gaat er rijtjeshuizen, villa’s of appartementen bouwen, min of meer in het ‘verlengde’ van die al bestaande (nog vrij nieuwe) buurt die Dordtse Hout heet. Daar hoor je trouwens nooit iets over… over dat uithoekje van Dordt met die keurige huisjes en die keurige straatjes. Zouden mensen zich, los van die naam, eigenlijk wel een beetje verbonden voelen met Dordrecht?, zo vraag ik me wel eens af. Ik herinner me van de Dordtse Hout vooral dat men er (zo’n jaartje of vier geleden) nog wel eens wat mopperde over geluidsoverlast, als gevolg van de nogal nabij gelegen N3, de A16 en de spoorbaan richting Breda. Verder hoor of lees ik nou nooit eens iets over dat stukje stad. Ach, geen nieuws is goed nieuws, zullen we maar zeggen.
Terug naar Refaja nu. Móet dat gebouwencomplex eigenlijk wel tegen de vlakte of mag het voorlopig nog een tijdje overeind blijven staan, in afwachting van een passende nieuwe bestemming? Als het aan de SP ligt wel. Deze partij wil dat er starterswoningen in het gebouw worden gevestigd en eerlijk gezegd spreekt dat idee me wel aan. Gisteren heeft de SP in de gemeenteraad een motie ingediend die dat mogelijk moet maken. Of die motie het ‘gehaald’ heeft weet ik niet, al vrees ik het ergste voor onze lokale actietomaatjes. Het voormalige ziekenhuis zou, volgens de SP, trouwens ook uitermate geschikt zijn om er statushouders onderdak te verschaffen, maar ik heb het vermoeden dat ook die suggestie niet met een raadsbreed applaus ontvangen zal zijn.
Zou u het trouwens erg vinden als het Refaja-gebouw, waar zoveel Dordtenaren zoveel (vaak beladen) herinneringen aan hebben, op een dag gesloopt zou worden? Ik wel, maar ik ben nu eenmaal een ‘sucker for sentiment.’ Aan de andere kant: het is nou ook weer niet bepaald een waarlijk mooi gebouw… de échte schoonheid kwam er van binnen.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s