Sjors


getalife,,Weet jij of Sjors nog leeft?’’ Die vraag mailde me vorige maand een reeds lang gepensioneerde oud-politieman, die vroeger in de stad bekend stond vanwege zijn grote compassie voor dak- thuislozen. Die had je in de jaren tachtig in Dordt ook al, alleen waren het er veel minder dan tegenwoordig. In de binnenstad liepen hier destijds hooguit vijf, meestal niet eens bedelende zwervers rond, onder wie een kleine Pool, die zich nooit waste en zichzelf besprenkelde met eau de cologne om niet al te zeer te stinken. Ook herinner ik me een grote kale man met baard en boxerhond, die in een slooppand zonder dak verbleef. En dan was er nog Maria Blotekont, een snerpend schreeuwende vrouw met twee lange vlechten. Waar zij haar bijnaam aan te danken had weet ik nog altijd niet. In die jaren scharrelden er in Dordt wél twee handjes vol heroïnejunkies door het centrum. Omdat heroïne destijds nog relatief duur was, moesten zij dagelijks iets jatten en doorverkopen om hun verslaving te kunnen bekostigen. Het was dan ook de tijd van de snelle winkeldiefstallen en van straten vol ingetikte autoruitjes vanwege de makkelijk te verhandelen radio’s. De meeste van die ‘ouwe’ verslaafden zijn inmiddels óf overleden, óf woonachtig in het opvanghuis voor uitbehandelde junks in Sterrenburg. Van drie van hen weet ik dat ze hun laatste adem uitbliezen op het openbare toilet van het Centraal Station.
Ik kan de oud-politieman goed nieuws melden, want ik kwam Sjors, die al jaren ‘clean as a whistle’ is, gisteren tegen bij de supermarkt. Hij werkt tegenwoordig als kok in een restaurant en vertelde me vol trots dat hij onlangs nog de marathon van New York heeft uitgelopen. ,,Doe die ouwe smeris maar de groeten, want mede dankzij hem heeft deze ouwe junk destijds héél hard leren lopen.’’
Ik schoot in de lach om die opmerking en hij moest op zijn beurt lachen vanwege het gezicht dat ik trok toen hij me, bijna als vanouds, om een eurootje vroeg. ,,Nee joh, het is niet wat je denkt,’’ grapte hij. Het is voor mijn winkelwagen… je krijgt hem straks terug.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s