Onbegrijpelijk


kindermishandeling_spreekbeurtDe beide reconstructies gisteren in deze krant van de droevige gebeurtenissen die in 2015 tot de dood van baby Elise in Papendrecht en kleuter Tygo in Dordrecht hebben geleid, lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. Twee kinderen in de Drechtsteden kwamen vorig jaar om het leven als gevolg van uit de hand gelopen conflicten tussen ouders die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Het waren accidents waiting to happen en dát zag kennelijk zo’n beetje iedereen om die ruziënde stellen heen, behalve nou net die instanties die dit hadden kunnen… nee, hadden móeten zien aankomen.
Uit onderzoek is gebleken dat de gewelddadige dood van beide kinderen wellicht voorkomen had kunnen worden als de betrokken hulpverleners (Veilig Thuis en het maatschappelijk werk) beter hadden samengewerkt en wat meer oog hadden gehad voor de kinderen in plaats van voor de twistende ouders. Dat die instanties gefaald hebben is op zich al ontluisterend, maar minstens zo ontluisterend vind ik de wijze waarop wethouder Rik van der Linden (verantwoordelijk voor Veilig Thuis) hierop in de krant reageerde.
Nee, ik wil deze wethouder, in mijn ogen een vent met het hart op de goede plek, zeker niet onderuit schoffelen… hij wordt er óók maar mee geconfronteerd… maar ik vind zijn reactie te afstandelijk en te beredeneerd en, nog belangrijker, ik vind dat hij Veilig Thuis hier véél te makkelijk laat wegkomen. Ik citeer: ,,Ik voel niet de behoefte om nóg een onderzoek te doen naar Veilig Thuis om uit te vogelen wie wát heeft gedaan. Het rapport is duidelijk. Niet elk gezinsdrama is te voorkomen… het begint immers altijd met ouders die niet met elkaar om kunnen gaan.’’
Ja, dank je de koekoek… dat er ouders zijn die elkaar naar het leven staan en dat er dus kinderen gevaar lopen, is van alle tijden. Dát is nou juist de reden dat dit soort hulpverleningsinstanties in het leven geroepen zijn. Dat Van der Linden nu stelt verder geen enkele aanleiding te zien om Veilig Thuis tot op de millimeter de maat te nemen, is in mijn ogen onbegrijpelijk en onacceptabel.

Eén reactie

  1. Sterker nog, de verantwoordelijkheid van de overheid staat onomwonden in het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (1989): “De overheid waarborgt zoveel mogelijk het overleven en de ontwikkeling van het kind.” en “Het kind heeft recht op bescherming tegen alle vormen van lichamelijke en geestelijke mishandeling en verwaarlozing zowel in het gezin als daarbuiten. De overheid neemt maatregelen ter preventie en signalering hiervan en zorgt voor opvang en behandeling.”. En dus kan die overheid zich hier en nu niet aan die verantwoordelijkheid onttrekken. Onacceptabel, inderdaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s