Schaamstreek


verpauperdIn een eerdere column noemde ik het middengedeelte van de Voorstraat de ‘schaamstreek’ van Dordt. Daar waren wat ondernemers aldaar toen niet blij mee, maar ik kán het gewoon niet anders verwoorden. Ik vind het nog altijd prachtig om ‘mijn’ Dordt te laten zien aan mensen die hier nog nooit eerder geweest zijn en geniet met volle teugen van hun oprechte verwondering. ,,Wauw, die stad is véél mooier dan ik verwacht had. Nu begrijp ik waarom je hier altijd bent blijven wonen,’’ vertelde me onlangs nog een oud-collega uit mijn televisiejaren. In die periode (zo’n 12 jaar achtereen) ben ik altijd, heel onhandig en tijdrovend, op en neer blijven rijden tussen Dordrecht en respectievelijk Hilversum en Amsterdam. Als ik dan uitlegde waaróm ik zo halsstarrig aan Dordt vasthield, werd daar soms wat schamper op gereageerd.
Ik leidde mijn oud-collega, die tegenwoordig ‘locatiespotter’ is, in Dordrecht rond vanwege een nog te produceren televisieserie, die zich grotendeels in Rotterdam afspeelt. In die serie, zo legde hij me uit, zitten diverse ‘flashbacks’ waarin het Rotterdam van voor de oorlog moet worden ‘verbeeld’ en voor die scènes had ik hem, refererend aan eerder in deze stad opgenomen films (Petje Bel, Kruimeltje, Het Bombardement) op mijn woonplaats gewezen. Vanaf de parkeergarage aan de Korte Kolfstraat wandelde ik met hem via de Museumstraat en de Kloostertuin richting het Hof en van daaruit ging het over de Voorstraat, richting het Schefferplein. Op dat punt aangekomen besloot ik om dat stukje ‘rampgebied’ tussen plein en Visbrug ‘verborgen’ te houden en dus koos ik voor een route richting Groenmarkt, om vervolgens, via de Grotekerksbuurt uit te komen bij de Pottenkade.
Waarom die malle uitwijkmanoeuvre? Ach… het zal wel een combinatie van valse schaamte en overdreven chauvinisme geweest zijn. Het is trouwens ook, zo realiseer ik me nu, een wel erg lange inleiding om tot mijn punt te komen. Ik ben namelijk blij met die zware dwangsommen die de gemeente nu eindelijk eens durft op te leggen aan eigenaren van onroerend goed die hun pandjes tè lang, welbewust hebben laten verloederen. Dát had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s