Nieuwe ‘smaakjes’


partijenHet zal wel een gevalletje vakverdwazing zijn, maar ik kan me nu al verheugen op de gemeenteraadsverkiezingen die nog zo’n 14 maanden van ons verwijderd zijn. Aan die verkiezingen gaan in Dordt namelijk minstens drie, voor deze stad, ‘nieuwe’ partijen deelnemen. Dat zijn de Piratenpartij, de Veteranenpartij en de Partij voor de Dieren. Daar komen er misschien nog wel een paar bij, want ik hoor geluiden over een Dordtse PVV en het zou me verder ook niet verbazen als de ‘afscheidingsbewegingen’ van Beter voor Dordt (Gemeentebelangen Dordrecht/Wagemakers) en de SP (fractie Meijer) in maart 2018 op eigen kracht een gooi naar een zeteltje gaan doen. Los van mijn persoonlijke politieke voorkeur vind ik dat een boeiende ontwikkeling. Stel je toch eens voor: 15 politieke partijen die een ritueel dansje gaan maken om 39 stoeltjes in de Dordtse gemeenteraad. Welke journalist smult daar nou niet van? Trouwens, voor ons kiezers is het altijd prettig om uit veel smaakjes te kunnen kiezen toch? Van die nieuwkomers weet ik nog maar weinig. Ik zoek naar websites en lijstjes met standpunten en kom daar veel ‘open deuren’ en cryptische zinnetjes tegen. Zo heeft de Piratenpartij veel op met de privacy van burgers en wil men graag, ik citeer, ‘verbindingen leggen dwars door alle partijen heen met mensen die staan voor progressieve verandering.’ Dit soort teksten zeggen me weinig, maar ik vind de aanstaande lijsttrekker Gertjan Kleinpaste (ex Groen Links) wél een leuke gozer en gun hem van een harte een plekje in de toekomstige Dordtse gemeenteraad. De Veteranenpartij (‘Vrede, Veiligheid en Vooruitgang’) profileert zich als een partij die ‘niet louter voor veteranen,’ ‘wars van politiek’ en vooral ‘oplossingsgericht’ is. Daar ben ik ook wel benieuwd naar, net zoals naar die Dordtse tak van de Partij van de Dieren, die zich vooralsnog louter als werkgroep heeft aangediend.
BVD-voorman Piet Sleeking zit kennelijk niet op concurrentie te wachten. ‘Volgens mij is er ook wel ruimte voor een partij voor de koekoeksklokken. Die zitten maar de hele dag opgesloten en mogen slechts af en toe naar buiten,’ zo twitterde hij onlangs wat cynisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s