ToBe-rapport


tobe11Bij de culturele instelling ToBe, die eind 2015 failliet ging, was het een financiële en organisatorische puinhoop. Dat concludeert het onderzoeksbureau KPMG die dit, in opdracht van de Dordtse gemeenteraad, onderzocht.
Wie de zaak een beetje gevolgd heeft zal, net als ik, ongetwijfeld niet al te verbaasd zijn, want dat eindoordeel kon zelfs een blinde vink zonder geleidehond op kilometers aftand al zien aankomen. ToBe, was een couveusekindje zonder eh… couveuse zeg maar… een toren van Babel, gebouwd op drijfzand, want goed beschouwd niets anders dan een bijeen geschraapt zooitje van een heleboel, zo dicht mogelijk langs elkaar heen werkende punnik-clubjes, gesubsidieerd door twee handjes vol gemeentes die totaal geen zicht meer hadden op de bedrijfsvoering. En nee, dat is geen makkelijk ‘achterafgepraat’ van mijn kant, want ik kan u columns van héél wat jaartjes geleden voorleggen waarin ik de ondergang van ToBe (leek als ik ben) al min of meer voorspelde. En dus begrijp ik de reactie van wethouder Piet Sleeking in eerste instantie best. ,,Dat wisten wij natuurlijk al,’’ liet hij de politieke goegemeente weten en hij zei er nog net niet ‘hèhè’ bij. Sleeking kenschetst het onderzoek (dat uiteindelijk ongeveer 60 mille kostte) als een gevalletje ‘mosterd na de maaltijd’ omdat de aanbevelingen die in het eindrapport staan al lang en breed verwerkt zijn in de huidige (afgeslankte) organisatie. Dat kan waar zijn natuurlijk, maar dat maakt dat onderzoeksrapport nog niet overbodig. Het is namelijk goed om eens een les te trekken uit al die in het verleden gemaakte fouten, al is het alleen maar om soortgelijke geblunder in de toekomst te voorkomen. Gemeenteraden, ambtenaren en colleges zijn namelijk héél sterk in het maken van plannen en kunnen ook héél goed beslissen over hoe belastingcentjes verdeeld moeten worden. Alleen… het eigenlijke werk begint pas later, namelijk ná het raadsbesluit. Het nauwgezet de vinger aan de pols houden van (bedrijfs)processen, om tijdig te kunnen bijsturen of op de rem te kunnen trappen, vereist scherpte en deskundigheid. Juist op dát vlak schieten gemeentes, zo zal óók dit rapport weer eens aantonen, niet zelden ernstig te kort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s