Stadsentree


stadsentreeSoms wordt oud nieuws weer even nieuw nieuws. Daar kan de krant op zich niks aan doen, want de gemeente bracht het ouwe nieuws waar ik nu op doel, toch echt zélf als nieuw nieuws naar buiten. En dus las ik in de krant van gisteren, precies twee-en-een-half jaar na dato, nogmaals dat die wat rommelige stadsentree, u weet wel, dat autoritje vanaf de A16 over de Dokweg, een face-lift krijgt. Het verschil met het artikel uit april 2014 is dat nu duidelijk is dat de gemeente daar, niet volgend jaar, maar het jaar daarop eindelijk eens serieus werk van gaat maken. Dankzij een Rijkspotje van bijna vier miljoen euro rijdt u straks met uw autootje wat aangenamer de binnenstad in: de Dokweg krijgt een stevige opknapbeurt, langs de Oude Maas wordt een soort picknickparkje aangelegd, de benzinepomp onder de brug wordt verplaatst en het uitzicht op de Oude Maas wordt eh… wat ‘prominenter.’ En of dat nou oud of nieuw nieuws is… het is in ieder geval wel lekker nieuws, aangezien het in Dordt al sinds mensenheugenis nou niet bepaald écht gezellig binnentuffen is. Ik kan me zo voorstellen dat mensen die voor het eerst in hun leven via de Dokweg aan komen karren en geconfronteerd worden met die overdosis aan grauwgrijze somberheid, wel eens bij zichzelf denken: ‘What the f…. oeilelijk is het hier!’ Maar is dat niet in veel steden precies hetzelfde? Als ik Breda of Den Bosch binnen rij zit ik ook niet direct in ‘Bourgondische sferen’ en in de ‘outskirts’ van Londen en Parijs word ik altijd een tikkie moedeloos van dat bord vol industriële droefenis dat ik, bij aankomst per auto, trein of bovengrondse metro, eerst nog moet leeg-eten. Op ons eiland komt de beloning pas ná de Zwijndrechtse brug. Daar eenmaal onderdoor gereden openbaart zich op de Achterhakkers dat heerlijke wondertje, waar ik nooit genoeg van krijg: zomaar ineens verandert de voorruit van de auto dan in een levende ansichtkaart, met daarop centraal die ietwat overhellende toren van de prachtige Grote Kerk. ‘Welkom in Dordt,’ roept ze verleidelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s