Koop-tv


hmvBVD-fractievoorzitter David Schalken voelt zich ‘gepasseerd’ door RTV Dordrecht. Wacht even… ik moet het wat genuanceerder opschrijven: Schalken vindt dat het lokale tv-programma Rechtstreeks uit de Raad, in de registratie van de begrotingsbehandeling, óók aandacht had moeten besteden aan de visie van zíjn partij. ,,Het lijkt me vanzelfsprekend dat iedere fractie aan het woord komt.’’
Eigenlijk zou elke journalistieke vezel in mijn lijf, als gevolg van die opmerking, nu heftig in opstand moeten komen, maar het verhaal heeft ook een andere kant en vanuit dat oogpunt heeft de man nog wel een punt ook. Waarom? Ik zal het uitleggen: Rechtstreeks uit de Raad ís eigenlijk helemaal geen RTV Dordrecht-programma… het is de grote ‘Hé-hallo, wij-zijn-de-Dordtse-gemeenteraad-show.’ Het programma is namelijk door de gemeente ‘ingekocht’ om aandacht te genereren voor het werk van de gemeenteraad. Daar wordt, los van de reguliere gemeentelijke subsidie aan RTV Dordrecht, zo’n 20.000 per jaar voor neergeteld en voor die centen, zo zou je dus kunnen stellen, mag je dan ook wel wat eisen stellen. Overigens vind ik het programma, gepresenteerd door Maarten Wijk, helemaal niet slecht.Wijk presenteert het professioneel, stelt de juiste vragen en verschaft de kijker een helder inzicht in het plaatselijke politieke reilen en zeilen. Eigenlijk is Rechtsreeks uit de Raad een soort Teleac-cursus ‘Hoe werkt de raad?’ en daar is niks mis mee, behalve dan dat het programma qua vorm de indruk wekt een onafhankelijk journalistiek product te zijn. Dát is het natuurlijk allerminst, aangezien de boodschapper (de gemeente) betaalt en uiteindelijk ook de inhoud bepaalt.
En ook al heeft Schalken, in dat licht gezien, misschien het volste recht om zijn deel van de ‘ingekochte aandacht’ op te eisen… tóch was het slimmer geweest als hij zich niet zo in de kaart had laten kijken. Het enige dat hij nu bereikt heeft, is dat ik in deze column nog eens de aandacht vestig op het feit dat journalistiek soms kennelijk te koop is en, erger nog, dat politici af en toe de griezelige neiging hebben om nieuwsstromen een tikkie naar hun hand te zetten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s