Blunder


WH‘Ik reken er op dat de gemeente alsnog een list verzint om het ‘gevoelsmonument’ Willemshoeve van de ondergang te redden.’ Met woorden van die strekking eindigde ik drie jaar geleden mijn column over dit gezichtsbepalende pand aan de Venuslaan… een van de nog weinig overgebleven herinneringen aan de jaren dat Sterrenburg nog niet bestond. Da’s kennelijk niet gelukt en het ziet er naar uit dat de Willemshoeve, misschien wel op het moment dat u deze column leest, nu daadwerkelijk de sloopkogel gaat ontmoeten. Ik vind dat een bestuurlijke blunder van jewelste. En ja, ik weet het… de Willemshoeve mag dan officieel geen monument zijn, maar gevoelsmatig is het dat natuurlijk wél. Het wil er bij mij dan ook niet in dat men bij de gemeente in de afgelopen jaren niet de een of andere ‘constructie’ heeft kunnen bedenken om de sloop van deze geliefde hoeve te kunnen voorkomen. Onlangs behaalde het gebouw (uit 1941) zelfs nog een derde plaats in de gemeentelijke verkiezing ‘Kies je monument.’ Als die verkiezing wat eerder had plaats gevonden – en dat had best gekund – dan was de Willemshoeve al lang een gemeentelijk monument geweest en had de eigenaar (een Amsterdamse projectontwikkelaar) het pand hooguit kunnen verbouwen. Dat de Willemshoeve nu toch tegen de vlakte gaat hebben we simpelweg te danken aan besluiteloosheid én een gebrek aan daadkracht van het gemeentebestuur. Dit met als gevolg dat de eigenaar (die hier appartementen wil bouwen) nu volgens de wet het volste recht heeft om over te gaan tot afbraak. Je kunt het die man eigenlijk nog niet eens kwalijk nemen want hij is jaren geleden min of meer ‘op sloopkoers’ gezet door de gemeente zelf. Daar heeft men zich destijds namelijk gek laten maken door een véél te onflexibele welstandscommissie, die tot twee keer toe een onverbiddelijke streep zette door de verbouwingsplannen. En dat terwijl de door de eigenaar ingeschakelde architect er nou juist álles aan gedaan had om het ‘smoel’ van de Willemshoeve zoveel amogelijk te behouden. Moedeloos van zóveel ambtelijk en bestuurlijk gedraal zag hij uiteindelijk geen andere uitweg meer.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s