Inenten


conneryDe vaccinatiegraad daalt nog altijd in dit zuidelijkste puntje van Zuid-Holland en de GGD gaat hierover met weiger-ouders in gesprek. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van dat onderzoek, al kan ik daar op voorhand natuurlijk wel naar gissen. Er zijn grofweg namelijk twee soorten vaccinatie-weigeraars: de ‘Als-ik-ziek-word-is-het-Gods-wil’-domoren én de nóg oliedommere ‘Laten-we-elkaar-eens-lekker-gek-maken-op-het-internet’-pappies en mammies. Met die eerste groep valt weinig aan te vangen, want rationele argumenten wegen voor hen niet op tegen ‘het dictaat van de Almachtige’, al is en blijft dat dictaat natuurlijk vooral een interpretatiekwestie. Niet alle gelovigen denken er immers hetzelfde over en gelukkig laten de meeste christenen hun kinderen wél inenten. Moslims overigens hebben helemaal geen moeite met het fenomeen vaccinatie. De Islam staat namelijk positief tegenover medische ontwikkelingen met betrekking tot het genezen van ziektes en het voorkomen er van. Het feit dat mensen medicijnen en vaccins kunnen ontwikkelen wordt binnen dit geloof gezien als ‘Gods wil’.
Het is vooral die andere (‘nieuwe’) groep die mij zorgen baart: het zijn de zogeheten ‘anti-vaxxers’ die, op grond van (meestal via het internet) gevonden ‘bronnen’ beweren dat inenten het risico op autisme verhoogt (inmiddels bewezen onzin) én dat er ‘enge’ stoffen in de vaccins zitten. Dat laatste klopt, maar die ‘enge’ stoffen zijn alleen in héél hoge doseringen schadelijk. Met dát soort complotdenker is óók moeilijk te praten, want ze houden er hun eigen fantasietjes op na, verpakt in een semi-wetenschappelijk sausje van uit boekjes en websites bij elkaar geraapte onzin.
En nu de feiten: Hoe meer mensen er ingeënt zijn, hoe moeilijker een virus zich verspreidt. Als 95% of meer van ons ingeënt is, zitten we goed. Als we daaronder zitten (en dat zitten we inmiddels in héél Nederland en vooral in dit deel van Zuid-Holland) is dat niet alleen gevaarlijk voor de kinderen die niet ingeënt zijn, maar óók voor de kinderen die wél hun prikjes hebben gekregen. Mazelen bijvoorbeeld is gewoon nog altijd een dodelijke ziekte.
Kortom, vaccinatie is een kwestie van elkaars kinderen beschermen. Ik zeg daarom: ouders die niet inenten korten op de kinderbijslag en al zeker niet toelaten tot kinderopvang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s