Geraldo


homeless manVoor de deur van Dirk kom ik de boomlange Antilliaan Geraldo tegen en ik moet hem teleurstellen als hij me een daklozenkrantje aanbiedt. Ik heb tegenwoordig nauwelijks nog losgeld in mijn zak en aangezien ik de laatste jaren vooral contactloos pin in stamkroeg en supermarkt zijn het meestal mijn kinderen, collectanten en de glazenwasser die met mijn schaarse contanten aan de haal gaan. Die centen moet ik dan ook meestal bijeenschrapen uit allerlei hoeken en gaten; wacht even… twee euro in mijn zak, op de wasmachine liggen wat muntjes en eh… o ja, in die broek van gisteren, op een stoel bij mijn bed, zit nog een vijfje.
Er zijn zwervers die zich na zo’n sorry-geen-cash-gebaar altijd zichtbaar teleurgesteld, soms ietwat bozig zelfs, van je afwenden om vrijwel meteen op jacht te gaan naar een nieuwe potentiële sponsor van alcoholische versnaperingen, maar Geraldo is anders… nooit chagrijnig en altijd in voor een praatje. ,,Je hebt me wel gemist zeker?’’ zegt hij met een brede glimlach die een indrukwekkende ruïne in zijn mond onthult. Ik moet even nadenken over die opmerking. Hoezo gemist? Je staat hier toch zo’n beetje altijd? En ook al zeg ik dat niet hardop, Geraldo hoort het me kennelijk denken. ,,Nee joh, ik logeerde een maandje of drie elders, want er stonden nog wat achterstallige factuurtjes open.’’ Geraldo, die herhaaldelijk wordt beboet of opgepakt wegens winkeldiefstal, zuipen op straat en plassen tegen gevels, is niet alleen een geboren optimist, hij is ook nog eens de meester van het eufemisme. ,,Ik heb je gemist als kiespijn’’, zeg ik en Geraldo lacht me begripvol toe, terwijl hij me een kleurrijk krantje toesteekt. ,,Ach weet je… ik schiet ’t wel even voor. Betaal je me gewoon morgen toch?’’ Ik steek het ding achteloos in mijn zak en zeg: ,,Komt goed gozert.’’
Als ik met mijn boodschappen alweer op het Vrieseplein loop, haal ik mijn aankoop tevoorschijn. Het is een gratis folder van de Aldi. Ik schiet hardop in de lach en vraag me af of de altijd vrolijke Antilliaan morgen óók nog bij de concurrent zal staan.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s