Aanfluiting


qbuzz sucksNee, het is niet mijn hobby om over buslijntjes te schrijven, maar als je in één week tijd bijna twee handjes vol klachten krijgt over één en dezelfde lijn, dan kun je er niet omheen toch? Het is ook zeker niet mijn bedoeling om nu een soort afbraakcampagne richting Qbuzz te lanceren, want eerlijk gezegd kan het me niet zoveel schelen welk bedrijf het openbaar vervoer op en rond mijn eiland verzorgt, zolang dat bedrijf adequaat doet waarvoor het is ingehuurd. Maar dat doet deze vervoerder tot dusver helaas niet. Qbuzz, eigenlijk gewoon niets anders dan het Nederlandse adoptiekindje van een Italiaanse staatsbedrijf, gaat dan ook een beetje ‘op z’n Italiaans’ in Dordt en Drechtsteden. Voorbeeldjes: gehandicapten worden op de MerwedeLingelijn zo’n beetje terug de middeleeuwen in geschopt omdat het bedrijf geld bespaart door op die lijn zo min mogelijk conducteurs in te zetten, een buslijntje dat een beetje in de buurt komt van de Algemene Begraafplaats in Dordt kan er niet af en buschauffeurs die het, vanwege hun ‘beroepseer’ niet konden aanzien dat hun nieuwe werkgever er in de eerste weken van dit jaar al meteen een zooitje van maakte kregen een spreekverbod opgelegd. Ik kan nog wel even doorgaan: wie een beetje snel De Staart wil verlaten kan beter een paard en wagen bestellen en woon je in een van de kleinere dorpen in de Alblasserwaard of Rivierenland dan moet je 31 keer overstappen en een halve marathon lopen alvorens je ergens ‘iets van leven’ ontwaart. De klacht die ik deze week maar liefst acht keer (onafhankelijk van elkaar) onder ogen kreeg ging over lijn 10 in de stad. Bezoekers van Energiehuis en Kunstmin, komende vanuit buitenwijken of buurgemeenten, kunnen namelijk met die bus (vanaf het station) wel héén, maar na afloop van een voorstelling meestal niet meer terug. Waarom niet? Omdat lijn 10 er (met uitzondering van de zaterdag) om half tien ’s avonds simpelweg mee op houdt. Maar op woensdagen, donderdagen, vrijdagen en zondagen zijn er toch óók voorstellingen en concerten in de Dordtse ‘cultuurhuizen?’ Kortom, lijn 10 is gewoon een aanfluiting; een stad als Dordrecht onwaardig.

2 reacties

  1. Sterke column, Kees. Het schrijven over de buslijntjes mag best een keertje hoor. Kort geleden heb ik ook lang zitten blauwbekken op die lange
    houten bank in het centrum, wachtend op de bus die kennelijk niet goed werd ingeroosterd. De chauffeur schaamde zich maar kon er ook niks aan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s