Dilemma


dilemmaStel dat het Japanse bedrijvenconsortium Mitsubishi en Chubu Electric Power inderdaad het al grotendeels geprivatiseerde Eneco gaat overnemen en stel dat de gemeente Dordrecht besluit om de Eneco-aandelen die het momenteel bezit van de hand te doen… tja, dan wordt de gemeentelijke schatkist dusdanig gevuld dat de klep daarvan voorlopig even niet meer dicht kan. In plaats van de verwachte 270 miljoen komt er dan (simpelweg omdat de Japanners zóveel meer voor Eneco willen betalen dan de andere potentiële kopers) zomaar ineens 370 miljoen euro binnen en daar kun je als gemeente natuurlijk een hoop leuke dingen mee doen, zoals bijvoorbeeld de groeiambities (op naar 140.000 inwoners) verwezenlijken. Maar eh… stel dat je het niet doet… verkopen dus… dan ontvang je, zolang Eneco (Japans of niet) een beetje lekker blijft lopen, elk jaar tóch altijd nog zo ongeveer 6 tot misschien zelfs wel 8 miljoen euro aan ‘aandelendividend’ lekker cash in het handje en dá’s natuurlijk een leuk bedrag om eventuele gaten in de begroting te dichten. Noem het een welkom ‘zekerheidje’ voor als het even tegen zit en laten we eerlijk zijn… tégen heeft het nog wel eens gezeten de laatste tijd. Neem alleen al de niet voorziene kosten (zo’n 9 miljoen) die het herstel van de Engelenburgerbrug en de Mazelaarsbrug met zich meebrengt. Ook hebben de afgelopen drie colleges, mede als gevolg van de recente economische crisis en deels vanwege een nog altijd verschralende Rijksruif, stevig uit de gemeentelijke schatkist ‘gesnoept.’ De bodem daarvan kon tot op heden altijd aan het zicht worden onttrokken dankzij dat Eneco-buffertje. Zoiets noem je een dilemma… althans zo noem ik het, want volgens mij is het voor wethouder Burggraaf (financiën) helemáál niet zo’n dilemma. In een brief aan de Dordtse gemeenteraad vraagt hij de raad namelijk akkoord te gaan met de verkoop van de Eneco-aandelen en volgens mij heeft die raad daar (in meerderheid) wel oren naar. Mocht de raad daadwerkelijk besluiten om tot verkoop over te gaan, dan wordt dat in de toekomst toch écht serieus koorddansen zónder vangnet. Déze opbrengst kun je namelijk maar één keer uitgeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s