‘Voorportaal’


berckepoortEen gemiste kans? Ach, misschien wel, al kan ik natuurlijk niet beoordelen of het plan, zoals het is ingediend, uiteindelijk ook daadwerkelijk kans van slagen had. Ik vind het in ieder geval jammer dat het Dordtse college van b en w het idee van galeriehoudster Wilma Geerts, om in de Berckepoort aan de Voorstraat een portretmuseum op te zetten, zó voortvarend van tafel heeft geveegd. Ik bedoel: hoe kun je nou al binnen twee weken na het indienen van zo’n plan – en óók nog eens zonder overleg – tot het besluit komen dat het niks voor Dordt is… zo’n museum? Dán had dit college kennelijk al lang besloten het niet te willen en heeft het de initiatiefneemster haar plannetje simpelweg voor de kat z’n viool laten indienen.
Ik had het eigenlijk wel leuk gevonden zo’n ‘gezichtengalerij’ in mijn stad, naar voorbeeld van The National Portrait Gallery in Londen… een museum, waar ik nog altijd ernstig verslingerd aan ben. Als ik mijn simpele boerenverstand laat spreken zou een permanente portretten-tentoonstelling in Dordt ook best wel eens levensvatbaar kunnen zijn… misschien wel ‘onder de vlag’ van het Dordrechts Museum, waar het depot zo’n beetje uitpuilt van de portretten. Nu kan ik me overigens voorstellen dat het gemeentebestuur momenteel even geen zin heeft om centjes te steken in een, wat ik noem, ‘nieuw museaal avontuur.’ Het is voor het Dordrechts Museum tóch al lastig zat om elk jaar weer op z’n minst zo ongeveer honderdduizend mensen binnen te hengelen, iets wat overigens alweer jaren achtereen verdraaid aardig lukt dankzij de vele verrassende tentoonstellingen die ‘Het Dordts’ het grote publiek steeds weer weet voor te schotelen. Als ik op straat vandaag de dag ‘verdwaalde’ toeristen de weg wijs komen ze meestal voor het Dordrechts Museum, al weet ik dat de Grote Kerk, die iets verder van mijn huis ligt, minstens zoveel dagjesmensen trekt.
Trouwens, wat mij betreft zou het al te lang half leegstaande Berckepoort-gebouw sowieso al deels kunnen dienen als een soort  ‘voorportaal’ van ‘t in Het Hof gelegen ‘DM-filiaal’ Hof van Nederland. Dat museum verdient namelijk meer bezoekers.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s