Groen ‘de lucht in’


boscoHet is alweer een jaar geleden dat ik voor het eerst schreef over zogeheten bostorens. Sindsdien ontvang ik regelmatig mailtjes en foto’s van lezers die dat kennelijk onthouden hebben en die, tijdens een vakantiereis, wáár ook ter wereld, zo’n groen wooncomplex hebben zien staan.
Ik schreef mijn column over dit onderwerp destijds naar aanleiding van het feit dat er de komende jaren veel gebouwd wordt in Dordrecht. Deze stad moet op redelijk korte termijn ongeveer 130.000 á 140.000 inwoners gaan herbergen, in plaats van de 118.000 die het nu telt, want dat biedt een steviger ‘fundament’ aan voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, cultuur, horeca en winkels en het genereert ook nog eens werkgelegenheid. Probleem is echter dat Dordt een eiland is, waardoor de ruimte letterlijk, beperkt is. Om de groeiambities te kunnen realiseren moeten we hier dus de hoogte in, want in een woontoren kunnen je nu eenmaal meer mensen kwijt dan in laagbouw. Ik heb inmiddels al een heleboel zogeheten ‘artist impressions’ onder ogen gekregen van groene woncomplexen die momenteel in Utrecht (Wonderwoods) en Eindhoven (Trudo Toren) worden ontwikkeld. Het betreft hier een soort verticale bossen, ontworpen naar het voorbeeld van de Italiaanse architect Stefano Boeri, die eerder al ‘tekende’ voor biodiverse gebouwen in Milaan. De bomen in en op die, overigens duurzaam gebouwde torens alhier (Bosco Verticale) verschaffen die stad niet alleen een prachtig groen (en in de herfst een goud- en roodbruin) beeld, maar ze nemen ook héél veel CO2 op. Momenteel wordt in wereldsteden als Parijs, Bejing en Mexico City ook naarstig onderzocht of verticale bossen daar de woningnood kunnen ledigen en tegelijkertijd de lucht kunnen zuiveren. Ook in Tilburg is er nu een bostoren in ontwikkeling, zo lees ik in een mailtje dat ik zojuist binnen kreeg. Volgens mij biedt de beoogde ‘Spuiboulevard-twee-punt-nul’ in Dordrecht dé uitgelezen kans voor dit gemeentebestuur om eens in Utrecht, Eindhoven of Tilburg te gaan buurten, want dergelijke torens, zo blijkt uit onderzoek, doen niet alleen wonderen voor de lucht die we inademen, ze zijn ook nog eens een héle leuke toeristentrekker.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s