‘Feestboek’


D366Schrik niet… dit wordt geen ‘was-het-goeie-ouwe-postkantoor-er-nog-maar-column.’ Maar eh… wist u dat het gisteren op de kop af 44 jaar geleden was dat dit gebouw aan het Bagijnhof voor de allerlaatste keer gebruikt werd? En nee, dat was niet om postzegeltjes te verkopen, want dát kon daar toen al een tijdje niet meer… je kon er, op vrijdagavond 28 november 1975 nog wél dansen, want de AVRO organiseerde in het destijds leegstaande pand haar destijds vermaarde Top Pop drive-in show. Nog geen drie weken later lag het postkantoor volledig plat om plaats te maken voor de nieuwbouw van C&A en Hema.
Eerder deze week, maar dan 98 jaar geleden werd in Dordrecht de voetbalvereniging ‘Eendracht Brengt Ons Hoger’, ofwel EBOH opgericht. Die club viert dus bijna haar eeuwfeest.
En er zijn vandaag de dag vast nog veel Dordtenaren die met eigen ogen gezien hebben hoe vier 54 meter hoge schoorstenen van de Merwedecentrale op de Staart werden opgeblazen met 156 kilo springstof. Dát gebeurde afgelopen zondag, maar dan exact 35 jaar geleden, namelijk op 24 november 1984. Alleen was het toen trouwens een zaterdag. En oh ja… overmorgen is het precies 17 jaar geleden dat in deze stad pollers werden ingevoerd.
Waar ik al die ‘wijsheid’ vandaan haal? Uit het prachtwerk ‘Dordrecht 366 dagen’ dat afgelopen woensdag het levenslicht zag. Ik heb dat verslavende boek, dat ik nu precies drie dagen in handen heb, tot op heden nog niet los kunnen laten en ik durf het elke ‘Dordtofiel’ van harte aan te bevelen. ‘Dordrecht 365 dagen’, uitgebracht door uitgeverij Thoth, in opdracht van het Regionaal Archief Dordrecht, is verschenen ter opluistering van het feit dat deze stad volgend jaar precies 800 jaar over stadsrechten beschikt. En omdat 2020 nou toevallig ook nog eens een schrikkeljaar is, vindt u in dit, meer dan één kilo zware salontafelboek maar liefst 366 prettig leesbare ‘geschiedenislesjes’ uit die afgelopen acht eeuwen. Ik zeg: vraag het aan de Sint of eh… leg het onder de kerstboom. Het is verkrijgbaar in de Dordtse (en regionale) boekwinkels en in de shop van het Dordrechts Museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s