Kapitein Flip


trampinboat,,Hoe kom jij aan die roeiboot? Gejat zeker.’’ Ik heb alweer spijt van mijn lompe opmerking als ik de blik ontwaar op het gezicht van Flip, die zomaar ineens in mijn achtertuin staat. Die ligt namelijk aan de Spuihaven en is, als de poort op slot is, alleen via het water bereikbaar, maar nu, tot mijn grote schrik, kennelijk ook voor de kersverse kapitein Flip, die me tandeloos toelacht. ,,Nee joh… niks gejat. Ik mocht hem hebben van die man daar verderop. Die boot was van zijn kinderen, maar die zijn al lang de deur uit en dat ding stond al héél lang een beetje half op de kant te verpieteren. Toen ik de eigenaar een keer op straat tegenkwam heb ik het gewoon gevraagd. Ik kon ‘m zó meenemen… alleen zaten er geen roeispanen bij, maar met een pannetje kom je ook aardig vooruit hoor.’’
Flip, al jaren dakloos en vaste ‘bankbewoner’ van het Vrieseplein, staat nu triomfantelijk met een koekenpan te zwaaien en ik vraag hem wat hij in hemelsnaam met een roeiboot moet. ,,Kijk zelf maar’’, zegt hij, terwijl hij me met een handgebaar uitnodigt om zijn aanwinst te bekijken. ,,Ik heb er een matrasje ingelegd en wat dekens en nu ben ik op zoek naar een zeiltje, om er overheen te leggen voor als het ’s nachts gaat regenen. ,,Hoezo?’’ vraag ik, al voel ik het antwoord eigenlijk al aankomen. ,,Ik slaap er ’s nachts in… dan hoef ik niet naar het Leger des Heils. Dat scheelt me elke dag toch weer een paar biertjes. Maar wees maar niet bang hoor dat ik nu elke keer in je tuin kom… alleen, ik zag je staan en ik vroeg me af of jij misschien nog een stuk zeil over hebt.’’
Dat heb ik inderdaad en Flip neemt het oranje gevaarte (ooit vergeten door de schilder) dankbaar in ontvangst. Vervolgens peddelt hij met z’n koekepan, richting Vriesebrug. ,,Behouden vaart’’, roep ik hem nog na, maar Flip reageert niet meer, want hij heeft z’n koptelefoon opgezet. Hoor ik hem nou echt ‘I am Sailing’ van Rod Steward zingen?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s