Scheef


starters_woningmarkt_verhuisadviesToen ik als kind, beginjaren zeventig, in Dordrecht ‘belandde’, waren nagenoeg alle medebewoners van onze Regenboogstraat in het nog ontluikende Sterrenburg II afkomstig van eh… buitenaf, zeg maar. En met ‘buitenaf’ bedoel ik in dit geval geen mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst, want de ‘gastarbeiders’, zoals we ze destijds nog noemden (het woordje ‘allochtoon’  kenden we niet eens) hadden in die tijd nog nauwelijks de intentie om blijvertjes te worden en hadden nog geen belangstelling voor rijtjeshuizen in nieuwbouwwijken. Maar dá’s weer een ander verhaal… nee, in die jaren waren er grofweg drie ‘groepen’ import-Sterrenburgers, namelijk Dordtenaren uit de oudere buitenwijken (Wielwijk en Crabbehof bijvoorbeeld) die, meestal vanwege gezinsuitbreiding, behoefte hadden aan een grotere woning, zij die uit Rotjeknor of omgeving kwamen (ons gezin bijvoorbeeld) én  vooral ook héél veel Brabanders. Het gros van de ‘Rotterdammers’ kwam hier vooral om te wonen (in Rotterdam was er werk zat, maar heerste er destijds woningnood) en de Brabanders kwámen hier juist vanwege het feit dat er boven de rivieren destijds relatief veel banen te vinden waren. In onze straat bijvoorbeeld woonden veel Brabanders die werk hadden gevonden bij de vuilverbranding of bij DuPont en de meeste ‘Rotterdammers’ in onze straat bleven gewoon in ‘hun’ stad Rotterdam of in de Rotterdamse haven werken en werden dus forenzen. Maar hoe je het ook wendt of keert… Sterrenburg (en later ook Stadspolders) boden destijds méér dan genoeg mogelijkheden voor starters, of ze nou uit Dordt of van elders kwamen. Dat is vandaag de dag wel anders: ja, er komen, vooral de laatste tijd, weer relatief veel jonge en volgens mij ook ietwat welvarende Rotterdamse gezinnen deze kant op, want een huis voor een gezin met kinderen (of kinderen op komst) is hier altijd nog goedkoper dan in Rotterdam. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar tóch klopt er ergens iets niet, namelijk dit: vanwege een gebrek aan goedkopere woningen, jagen we momenteel onze ‘eigen’ starters de stad uit. Dit groeiende probleem krijgt, in mijn ogen, momenteel véél te weinig politieke prioriteit, zowel in de ‘bestuurlijke’ als in de oppositiehoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s