Dooddoeners


Chemours3Het rituele politieke dansje om de hete brij is al jaren hetzelfde met als enige verschil dat die brij zo nu en dan een nieuw naampje krijgt. Ik heb inmiddels al een hoop termen voorbij horen komen, maar laat ik eerlijk zijn… tijdens de scheikundelessen op school, heb ik nou ook weer niet zó goed zitten opletten dat ik die enorme verscheidenheid aan ‘reststoffen’ die DuPont en Chemours door de jaren heen, al dan niet heimelijk, over ons hebben ‘uitgestrooid’ zomaar kan ‘duiden.’ Wat ik wél weet is dat het hier niet om Appelsientje gaat en wat ik óók weet is dan ons land, ons water en, daar kun je gewoon donder op zeggen, ook onze lichamen, inmiddels barstensvol zitten met bedenkelijke troep die helemaal niet in onze grond, onze rivieren en onze lijven thuishoort. De ‘soep van de dag’ heet tegenwoordig, PFAS, maar doet u vooral geen moeite om uit te zoeken waar die afkorting voor staat, want het is eigenlijk gewoon een verzamelnaam voor allerhande chemische stoffen die, op welke manier dan ook, van invloed zijn op uw en mijn eh… levensverwachting.
Ik ben er helemaal klaar mee… met de nuance, met begrip, met ‘aangescherpt’ beleid, met wéér een onderzoek, met aan het lijntje gehouden worden, met buurtcomités die in de veronderstelling leven dat ze iets te vertellen hebben, met politici die niet verder komen dan tot uitdrukking brengen dat ze ‘verontrust’ zijn en vooral met de boosdoeners (lees: dooddoeners) DuPont en Chemours, waar voorlichters, al zo lang ik me kan herinneren, op arrogante toon blijven uitroepen dat er niks aan de hand is. Nu lees ik weer het volgende: ondanks die recentelijk verscherpte uitstootnormen, zo meldden donderdag diverse media, zou zo’n 95 procent van de PFAS het bedrijf Chemours helemaal niet verlaten via gefilterde schoorstenen, maar in vrachtwagens (in de vorm van afval) en dus zou Chemours ons wederom een loer hebben gedraaid. Nu blijkt deze ‘noodkreet’ van ‘toeten-noch-blazen-provinciebestuurder’ Floor Vermeulen achteraf niet te kloppen, maar intussen ben ik wel weer opgezadeld met een hernieuwde dosis onzekerheid. Alleen dáárvan al wordt je doodziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s