Voetnoot


fcd-sad2Zonder die gemeentelijke garantstelling die FC Dordrecht nodig heeft om een nieuw (multifunctioneel) stadion te kunnen bouwen, gaat de club het vermoedelijk niet lang meer bolwerken in die poenerige wereld die betaald voetbal heet. We gaan dan, na Schiedam, Vlaardingen, Wageningen, Roosendaal, Amersfoort, Veendam, Vlissingen en Haarlem de geschiedenisboeken in met de voetnoot: ‘ooit had deze gemeente een heuse profclub.’
De vraag is nu: hoe erg is dat eigenlijk? Het antwoord is altijd subjectief. Ik bedoel… de een is dol op voetbal, de ander niet, de een hóudt van die Schapekoppenclub, de ander misschien meer van die grote broer in Rotjeknor of van de amateurvereniging ‘om de hoek’ en de een staat op het standpunt dat een profclub ook ‘een maatschappelijke functie’ heeft, terwijl de ander nou juist vindt dat een Betaald Voetbal Organisatie – uiteindelijk gewoon een bedrijf – zélf de broek omhoog moet kunnen houden. Daarbij begrijp ik ook nog wel dat de gemeente, zij het al dan niet heimelijk, simpelweg een andere… eh ‘agenda’ heeft dan een voetbalclub; aan de Krommedijk kun je bijvoorbeeld, ik noem maar wat, ook héle leuke huisjes bouwen. Los daarvan kan ik me best indenken dat een gemeentebestuur weinig zin heeft om gemeenschapscentjes op het spel te zetten ter meerdere eer en glorie van een amusementsindustrie waar de geldstromen soms nu eenmaal best een beetje schimmig zijn. En ook al draait hier dan slechts om een garantstelling (van 17 miljoen) en dus niet om een gift of een subsidie… ook dán speel je uiteindelijk toch nog altijd een potje poker met geld van de belastingbetaler.
Hoe dan ook… ik zou het jammer vinden, héél jammer zelfs als FC Dordrecht naar de grote grijze vergetelheid verhuist en ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Ondanks dat denk ik dat het de meeste Dordtenaren uiteindelijk worst zal wezen als de club verdwijnt, want anders had dat gezellige stadionnetje aan de Krommedijk de afgelopen decennia wel wat vaker vol gezeten en zouden onze plaatselijke ondernemers nu massaal in de rij staan om onze plaatselijke FC uit de nood te helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s