Er moet een ‘visie’ komen op winkelen


planIn mijn column van maandag had ik het over grote winkelketens die Dordt binnen afzienbare tijd gaan (of zeggen te gaan) verlaten. Daarin beschreef ik hoe veel winkels in de binnenstad, ja ook los van de coronacrisis, momenteel ‘genekt’ worden door de onredelijke huurprijzen die ze moeten ophoesten om hun nering draaiende te kunnen houden. Die bedragen staan, zo stelde ik, nauwelijks in verhouding tot wat Dordt aan klandizie en potentiële klandizie te bieden heeft. Nu is het probleem natuurlijk véél gecompliceerder dan louter die huurprijzen. Natuurlijk speelt ook het internet een rol en ook het feit dat de gemiddelde Dordtenaar nou niet bepaald ‘hoog op de portemonnee’ zit maakt Dordrecht tot een eh… ‘lastige’ winkelstad. En nee, met de komst van pollers (daar wordt op de sociale media altijd veel over gemopperd) heeft dat allemaal niks te maken. De stad is, qua aantrekkelijkheid, juist aantoonbaar vooruit gegaan dankzij het feit dat het er nu autoluw is. Naast de al genoemde oorzaken is de al jaren gaande ‘winkelvlucht’ op dit eiland in mijn ogen deels op het conto van opeenvolgende visieloze gemeentebesturen te schrijven. Opportunisme vierde hier, vooral de afgelopen jaren, hoogtij. Voorbeelden? De Mediamarkt en Primark wilden graag naar Dordt komen (daar was écht geen harde lobby voor nodig) en de gemeente legde als het ware de rode loper voor deze prijskrakers uit, zonder al te veel na te denken over de gevolgen die dat zou kunnen hebben voor kleinere bedrijven die door de komst van deze concerns als het ware ‘kansloos’ werden. Dordt is daardoor vooral eenzijdig geworden. De oplossing is: biedt op dit eiland nou juist vooral veelzijdigheid in een uitgebalanceerde mix (lees ‘coleur locale’) aan. Daar moet je dan wél een doordacht beleid op loslaten.  Misschien wel door als gemeente op de Voorstraat zélf panden op te kopen en deze tegen een schappelijke prijs te verhuren aan kleurrijke en creatieve ondernemers die ‘jong van geest’ zijn. Niet ‘méér van hetzelfde’, maar juist ‘iets anders’ bieden kan winkelstad Dordt redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s